1 dolar 2.2 TL olur mu?

Merkez Bankası’nın ‘sürpriz’ faiz artırımını doğru tahmin eden Goldman Sachs, doların 2.2 TL’ye çıkmasını bekliyor. New York Times ise Türk şirketlerin dolar borcunun sıkıntı yaratabileceğini yazdı

1 dolar 2.2 TL olur mu?
22 Ağustos 2013 Perşembe 09:28 tarihinde eklendi, 2.097 kez okundu.
Merkez Bankası’nın önceki günkü faiz artırımını doğru tahmin eden ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’tan şimdi de ‘Dolar 2.2 TL olur’ kehaneti geldi.
 
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu önceki gün borç verme faiz oranını 50 baz puan artırarak yüzde 7.75’e yükseltti. Karar öncesi ABD’li Bloomberg Ajansı’nın faiz kararı öncesi görüşüne başvurduğu 11 ekonomist faizin değişmeyeceği yönünde öngörüde bulunurken Goldman Sachs 50 baz puan artış beklediğini açıklamıştı.
 
Goldman Sachs bu kez ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ta yer alan bir haberde, Türk Lirası’nın dolar karşısında yüzde 15 daha değer kaybına uğrayacağını, 1 doların 2.2 TL olacağı öngörüsünde bulundu.   
 
‘Bernanke Balonu’ mu?
New York Times, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gevşek para politikasını terk etme sinyallerinin dolar borcu olan Türk firmalarını kötü etkileyeceğini belirten bir haber yayınladı. Türkiye’nin 172 milyar dolar döviz borcu olduğunu ve bunun ekonominin beşte birine karşılık geldiğini belirten gazete, son aylarda Türk lirasının dolar karşısında yüzde 4.5 değer kaybettiğini, Goldman Sachs’ın 1 doların 2.2 TL olacağını öngördüğünü yazdı. Bu da yaklaşık yüzde 15’lik değer kaybı anlamına geliyor.
 
Fed’in ABD ekonomisini teşvik etmek için piyasada para bolluğu yarattığı dönemde en çok Brezilya, Hindistan, Güney Kore ve Türkiye gibi hızlı büyüyen gelişmekte olan ülkelerin faydalandığını belirten New York Times, Fed’in teşvikleri azaltacağı beklentisiyle yeni bir döneme girildiğini hatırlattı.
 
Haberde, İstanbul’un son dönemde gökdelenlerle kaplandığı, Fed’in yeni dönemdeki politikasının en çok Türk gayrimenkul sektörünü etkileyebileceği kaydedildi. Gelişmekte olan ülke piyasalarında yaşanan çalkantıya dikkat çeken gazete bazı analistlerin Fed Başkanı Ben Bernanke’ye atıfta bulunarak piyasalarda bugüne kadar bir ‘Bernanke Balonu’ yaşandığına dair görüşünü aktardı.

Milliyet