1 kilometreden içme suyu taşıyorlar!.

Elazığ Merkeze bağlı Karaçavuş Köyü'nde yaşayan vatandaşlar, bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle içme suyunu 1 kilometre mesafedeki tek kaynaktan sağlıyor.

1 kilometreden içme suyu taşıyorlar!.
27 Ağustos 2014 Çarşamba 13:21 tarihinde eklendi.
Köylüler içme suyunu, eşeklerle, traktör ve insan gücüyle evlere taşıyor. Kuraklık nedeniyle içme suları kesilen Karaçavuş Köylüleri, çareyi köyün 1 kilometre dışında bulunan bahçe sulamasında kullanılan kaynak sudan taşıma usulü ile karşılıyor. Köylüler, 2.5 aydan beri içme suyunu traktör, eşek ve insan gücüyle evlere taşıyor. Köylüler, su sıkıntısı nedeniyle banyo yapamadıklarını, bu nedenle gençlerin köyü terk ettiklerini söyledi.
 
TATİLCİLER ZOR DURUMDA
 
Kocaeli'de çalışan ancak tatil için köye gelen Abdullah Solmaz, susuzluk nedeniyle her gün bir kilometreden su taşımak zorunda kaldığını belirterek, "Kuraklığın da etkisi olduğu için sularımız yok. Görüyorsunuz 1 kilometre yürüyerek su almaya geliyoruz. Ailelerin hiç birinin evinde su yok. Çeşmelerden su akmıyor. Ben Kocaeli'de kalıyorum. Yaklaşık 3 aydır burdayım, geldiğim günden beri su taşıyorum. Zaten bu yukarıdaki evlere geldim geleli su akmıyor. Belli bir alt yerlere gidiyordu o da normal bazı arkadaşlar alıyor, öbürlerine de hiç kimseye su gitmiyor" dedi. 
 
BANYO YAPAMIYORLAR
 
Çoğu farklı illerde yaşayan ancak yaz tatillerini geçirmek için Karaçavuş Köyü'ne gelen vatanaşlar, banyo bile yapamadıklarını ifade ederek, aşırı sıcaklarda Kerbela hayatı yaşadıklarını söyledi. Denizli'de yaşarkan tatilini geçirmek için köye gelen Yasemin Sel, "Denizli'den geldim. 3 haftadır buradayım ama inanın sular akmıyor. Çocuklar banyo yapacak düşünün, yani öyle bir yerden geldik, yani sulak bir yerden geldik ama burada su yok. Evlerde su akmıyor. Bizim artezyenimiz vardı, normal ihtiyacımızı oradan karşıladık. İçme suyumuzu da köylülerle buraya geliyoruz, buradan götürüyoruz. Artezyen temiz olmadığı için içecek suyumuzu buradan taşıyoruz. Yarın gideceğim ama doğru dürüst banyo bile yapmadık, tam bir rezillik" diye konuştu.
 
HASTA BABASI YAŞLI ANNESİNE SU TAŞIYOR
 
Kayseri'den gelen İlknur Yavuz da, Alzheimer hastası babası ve yaşlı annesini görmek için köye geldiğini ifade ederek, "Kayseri'den geldim. Babam çok rahatsız, Alzheimer hastası, annem de yaşlı. Buradan su götüremiyorlar. Ben komşulara yalvarıyorum motorlarıyla gelip götürüyorlar. Kirlilikten bıktık, 2 aydır suyumuz yok. Devamlı gelip buradan su taşıyoruz. Ne olacak bu su sorun? Geldiğimiz yerde böyle bir sıkıntı yoktu. Su orada güzel akıyor burada yok" şeklinde konuştu.
 
81 YAŞINDAKİ KÖYLÜ SU TAŞIMAK İÇİN EŞEK SATIN ALDI
 
Köyde yaşayan 81 yaşındaki Ali Metin, kuraklık yüzünden su taşımaya gücü yetmeyince 550 liraya bir eşek satın aldığını belirterek, "Ben de mesela bak 81 yaşındaki adamım. Ama 550 lira verdim gittim Şavak'tan merkep aldım. Onunla günde 3-4 defa gelip su götürüyorum. Vallahi ben sırf su taşımak için 550 lira vermişim eşeğe. Benim arabam yok, bir şeyim yok. Benim okur yazarlığım da yokki, araba alıp süreyim. Ben bugün 81 yaşına gelmişim. İşte ona binip, gelip günde 2-3 defa buradan bidonlarla su götürüyorum ki idare edeyim. Hiç böyle olur mu? Ne olacak halimiz böyle" şeklinde konuştu.
 
YETKİLİLERDEN YARDIM BEKLİYORLAR
 
Karaçavuş Köyü'nün 15 yıllık Muhtarı Sultan Öztaş, yaşadıkları kuraklığa bir çara bulmaları için yetkililerden yardım isteyerek, şöyle konuştu:
 
"15 yıl burada muhtarlık yaptım. Şu an yaşadığımız durum için de devlet yetkililerinden köyümüze su getirilmesini rica ediyorum. Hepsi ihtiyarlar. Burada mesela sulama suyunu alıyoruz her gün evlere. Su istiyoruz devlet büyüklerimizden. 2.5 aydır sularımız akmıyor. 10 günde bir geliyor. Köyde ihtiyarlarımız var. Mesela arabası olan arabasıyla, hayvanı olan hayvanlarıyla geliyor. El arabalarıyla geliyorlar, mesela çapa makineleriyle geliyorlar. Devlet büyüklerinden su istiyoruz. Başka bir isteğimiz yok. 1 kilometreden su taşıyoruz. Her zaman geliyoruz mecburen."