1 saatte emekli maaşı bağlanabilecek

SGK İzmir İl Müdürlüğü ile İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin müşterek projesi ile Bağ-Kur statüsündeki sigortalıların emeklilik tarihi kendilerine en az 6 ay önceden mektupla bildirilecek ve emekli olacak sigortalıların maaşı en fazla 1 saat içinde bağlanabilecek.

1 saatte emekli maaşı bağlanabilecek
12 Temmuz 2011 Salı 14:33 tarihinde eklendi.

 

SGK İzmir İl Müdür Vekili Mustafa Keskin, İESOB'da düzenlenen basın toplantısında, kurumun son 2,5 yılda güzel projelere imza attığını, bunun daha da güzel projelerle taçlandırılması gerektiğini, vatandaşlara daha nezaketli ortamda hizmet verebilmenin önem taşıdığını kaydetti.
 
Sigorta kurumlarının birleştirilmesinin ardından yapılan çalışmalarla sistemin işler hale geldiğini, çarkların döndüğünü anlatan Keskin, “Bunun ötesi, artık insanlarımızın kuruma gelmeden hizmet alabilmesidir” dedi.
 
Keskin, vatandaşların SGK'dan en çok kaliteli hizmet ve günü geldiğinde kolay emekli olabilme yönünde talepte bulunduğunu ifade ederek, “Biz, 2,5-3 yıl içerisinde belli bir aşamaya getirdik ama bunu yeterli görmüyoruz” diye konuştu. Daha önce emeklilik işlemlerinin tamamlanmasının 8-10 ayı bulduğunu, İESOB ile hayata geçirilecek proje ile bu sürenin 1 saate indirileceğini söyleyen Keskin, şöyle devam etti:
 
“Bu proje bizi heyecanlandırıyor. Eskiden vatandaşlar devletten ya borç ya da ceza tebligatı alırlardı. Şimdi, belki de ilk defa müjdeli bir tebligat alacaklar. Biz vatandaşlarımıza, 'emeklilik hakkını şu tarih itibariyle elde ediyorsunuz' diye, 6 ay öncesinden bir mektup göndereceğiz. Bu sadece bildirim değil, yönlendirme şeklinde bir mektup olacak. Günü geldiğinde, şartları da taşıması halinde, bize müracaat ettikten sonra belki de bir kahve içimi zamanda vatandaşımıza emekli maaşı bağlayacağız. Aslında biz bunu SSK boyutuyla yapıyoruz. Hatta bunu gören vatandaşlarımız 'bu bir kamera şakası mı?' diyorlar.”
 
Projenin pilot uygulamasının, önümüzdeki hafta Urla'da açılacak Sosyal Güvenlik Merkezi'nde yapılacağını bildiren Keskin, İzmir'deki Sosyal Güvenlik Merkezi sayısını ay sonuna kadar 24'e çıkaracaklarını dile getirdi.
 
1963 DOĞUMLULAR BU KAPSAMA GİRİYOR
 
İESOB Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu da SGK ile ortaklaşa gerçekleştirilen bu proje kapsamında, birliğe üye odaların, yaş kademeleri baz alınarak tespiti yapılan ve 2012 yılında emekli olma yaşını dolduran sigortalıları listeleyeceğini, kademe olarak 1963 doğumluların bu kapsama girdiğini anlattı.
Proje kapsamında, 4/b sigortalılarının il müdürlüğüne ve merkez müdürlüğüne gelmeden, herhangi bir talepte bulunmadan, ne zaman emekli olacaklarını öğrenebileceklerini belirten Mutlu, bildirilen tarihte SGK'ya maaş bağlanması için müracaat eden sigortalıların “bir kahve içimi” sürede aylıklarının bağlanacağını kaydetti.
 
Mutlu, “Biz devletten hep sarı zarf aldık. Onu açarken de 'acaba içinden ne çıkacak?' diye merak ettik. Ben Sayın Keskin'den rica ettim bu bilgilendirme zarfının rengi sarı değil, pembe olsun diye. Sonunda beyaz renkte anlaştık” dedi. Projenin Türkiye'de ilk kez İzmir'de uygulanacağı ifade edildi.