10 bin 500 yıllık parmak izi

Konya'da yaklaşık 10 bin 500 yıllık geçmişe sahip yerleşim yeri olan Boncuklu Höyük'te yapılan kazılarda o dönemde kullanılan kil nesnelere ait parçalar üzerinde parmak izleri bulundu.

10 bin 500 yıllık parmak izi
24 Ekim 2014 Cuma 13:34 tarihinde eklendi.
Çumra İlçesi'ndeki yaklaşık 9 bin yıllık yerleşim yeri Çatalhöyük'deki insanların atalarının yaşadığı belirtilen ve merkez Karatay İlçesi Hayıroğlu Mahallesi’ndeki yaklaşık 10 bin 500 yıllık geçmişe sahip Boncuklu Höyük'deki kazı çalışmaları yaz dönemlerinde devam ediyor. 2006 yılında başlayan ve Liverpool Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Douglas Baird, başkanlığında yapılan bu yıl ki kazılarda o döneme ait parçalanmış kil nesneler üzerinde parmak izleri bulundu. Parmak izinin bulunduğu da
 
Boncuklu Höyük’e ait resmi internet sitesinde yayınlandı. Kil parçaları üzerinde bulunan parmak izlerinin, kazı ekibine katılan ve antik parmak izi okuyan Dr. Lori Hager tarafından incelemeye alındı. Tırnak ucu büyüklüğündeki kil parçalar üzerindeki parmak izlerinin, birden fazla fotoğraf çekebilmek için sabit kamera kullanılan ve Yansıtma Dönüşüm Görüntüleme (RTI) tekniği ile fotoğrafları çekildi. 3 boyutlu hale getirilebilen fotoğraflar üzerinde yapılan inceleme sonrasında kil eserlerin üzerindeki parmak izlerinin erkekler mi, kadınlar mı ya da çocuklar mı tarafından yapıldığının tespit edileceği belirtildi.