10 PKK'lıya haraçtan hapis

Fransa'nın Marsilya kentinde "PKK için haraç toplayan" bir dernek Paris 16. Ceza Mahkemesi kararıyla kapatıldı. "Marsilya Halk Evi" adı altında faaliyet gösteren derneğin üyesi oldukları söylenen Kürt kökenli 10 Türk vatandaşı 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezasına mahkum edildi.

10 PKKlıya haraçtan hapis
04 Aralık 2013 Çarşamba 14:06 tarihinde eklendi.
Mahkemenin kararında toplanan paranın "Türk güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadelede kullanıldığı" not düşüldü.
 
Fransız medyasının "devrim vergisi" ve "kampanya" olarak tanımladığı haraçların "kültürel faaliyet, gece ve konser" adı altında toplandığı belirtildi.
 
Olayla ilgili soruşturmayı yürüten savcılık bu sayede bir yılda 300 bin Euro toplandığı bilgisini verdi. Toplanan paranın "gönüllü" olduğunu söyleyen dernek başkanı ise 3 yıl hapse mahkum edildi.
 
Soruşturmanın, kendisinden zorla haraç toplanan bazı dernek üyelerinin şikayetleri üzerine başlatıldığı öğrenildi. Kararda, haraç vermeyenlerin "sözlü ve fiziki tehdit aldıkları" da kaydedildi.
 
Marsilya derneği Fransa'da 2011 yılından bu yana kapatılan PKK'ya yakın ikinci dernek. Paris Ceza Mahkemesi 2011 yılında da Paris'teki Ahmet Kaya Kültür Merkezi'nin kapatılmasına karar vermişti.
 
Fransa'da güvenlik güçleri eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminden bu yana PKK'ya yakınlığıyla bilinen derneklere karşı düzenli operasyonlar gerçekleştiriyor. PKK'ya yakın kaynaklar Sarkozy iktidarının başladığı 2007 yılından bu yana Fransa'da 250 Kürt kökenlinin gözaltına alındığını söylüyor.

NTV