10 ülke 'casus yazılım' kurbanı

Rusya ve Suudi Arabistan'ın aralarında bulunduğu 10 ülkede faaliyet gösteren "casus yazılım" bulundu. "Casus yazılım"ın özellikle internet sunucularını hedef aldığı belirtildi.

10 ülke casus yazılım kurbanı
24 Kasım 2014 Pazartesi 12:16 tarihinde eklendi.
Yeni keşfedilen 'Regin" isimli "casus yazılım"ın yıllardır Rusya ve Suudi Arabistan'ın da aralarında bulunduğu 10 ülkede, üst düzey şirketler, devlet görevlileri ve araştırma enstitülerindeki bilgisayarlardan bilgi çaldığı ortaya çıktı.
 
İnternet ve bilişim alanında faaliyet gösteren güvenlik şirketi Symantec'in ortaya çıkardığı "Regin" isimli "casus yazılım" programının oldukça gelişmiş olduğu belirtildi.
 
"Casus yazılım"ın 2008'den 2011 yılına kadar aktiv olduğu tahmin ediliyor.
 
Symantec, "Bu kadar yetkin bir yazılımın arkasında ancak bir devlet olabilir" açıklamasında bulundu.
 
'STUXNET' VE 'DUGU'YA BENZİYOR
Güvenlik şirketi Symantec, ortaya çıkardıkları "casus yazılım"ın daha önce kullanılan "Stuxnet" ve "Dugu"yu hatırlattığını belirtti.
 
Symantec, "casus yazılım"ın aktiv olduğu ülkeleri ise şöyle sıraladı: Rusya, Suudi Arabistan, İrlanda, Meksika, İran, Hindistan, Afganistan, Belçik, Avusturya ve Pakistan.
 
"Casus yazılım"ın Rusya'da yüzde 28, Suudi Arabistan'da yüzde 24, İrlanda ve Meksika'da yüzde 9 ve diğer ülkelerde yüzde 5 oranında faaliyet gösterdiği ifade edildi.
 
ŞİFRELEYEREK MERKEZE İLETİYOR
Arkasında güçlü bir devletin olduğu tahmin edilen gelişmiş "casus yazılım"ın şifreleri çaldığı, dosyaların akışını takip ettiği ve bazı durumlarda bilgisayarlarda silinen dosyaları yeniden yaratarak, şifrelediği ve merkeze ilettiği belirtildi.
 
Güvenlik şirketi Symantec'e göre, "casus yazılım"ın özellikleri incelendiğinde, bu programın arkasında ABD, İsrail ya da Çin gibi güçlü istihbaratlar olduğu ortaya çıkıyor.