100 bin kişiye 237 hemşire

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Türkiye’de 100 bin kişiye 237 ebe ve hemşirenin düştüğünü söyledi.

100 bin kişiye 237 hemşire
13 Mayıs 2013 Pazartesi 13:26 tarihinde eklendi, 1.330 kez okundu.

Prof. Kibar, “Bu rakam hemşire sayısı bakımından ülkemizin dünya ülkelerinin çok gerilerinde bulunduğunu göstermektedir.” dedi.

Prof. Dr. Kibar, Ebelik Hemşirelik Haftası kutlamaları dolayısıyla ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Hipokrat Salonu´nda düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, üniversite olarak ebe ve hemşirelere her zaman gereken önemi gösterdiklerini belirtti.

Rektör Kibar, “100 bin kişiye düşen hemşire ve ebe sayısı üst gelir grubu ülkelerde 708, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nde 650, Avrupa Birliği’nde 571, tüm dünyada 281, orta ve üst gelir grubu ülkelerde 261, Türkiye'de ise 237 olarak belirtilmektedir. Hemşire sayısının azlığı hem sağlık hizmetlerini sunan hem de alanlar için büyük sıkıntılara neden olurken, bundan en çok etkilenen de hemşirelerimiz oluyor.” dedi.

Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Kemal Kiraz ise sağlığın insanlar için vazgeçilmez ve hayatın her anında sürekli önemini koruyan bir ihtiyaç olduğu için, sağlık çalışanlarına kesintisiz bir hizmet sunmak gibi çok önemli bir görevi bulunduğunu aktardı. Kiraz, “Bu bakımdan, sağlık hizmeti sunumunda hekimlerle birlikte hemşireler, toplumun sağlık ihtiyaçlarını ekip çalışmasıyla karşılayan, hastalar arasında fark gözetmeyen, her insana sevgi ve saygı duyan, onlara yardım eden meslek mensuplarıdır.” ifadelerini kullandı.

Sağlık İl Müdürü Ahmet Özer de sağlık hizmetlerinde ekip çalışmasının çok önemli olduğunu belirterek, hemşireliğin de bu ekibin temel direklerinden olduğunu vurguladı. Sağlık çalışanlarının kendi ailesinin hastalığına rağmen diğer insanlara hizmet ettiğini dile getiren Özer, “Hastaların sizi gördüğündeki heyecanlarını sizlerde fark ediyorsunuzdur. Merhamet, bağlılık ve özveriyle işinizi yapıyorsunuz. Zor şartlarda hizmet veriyorsunuz. Herkesin hayatında bir kere de olsa ebe ve hemşireye ihtiyaç duyduğunu belirten Özer, ´´Siz ne hasta bakıcı, ne de doktor yardımcısısınız, sizler tek başına bir öznesiniz.” dedi.

Öğrenciler adına ise Hemşirelik 4. sınıf öğrencisi Pınar Akbulut bir konuşma yaptı. Daha sonra meslekte 20 yılını dolduran hemşirelere plaket verildi.


CİHAN