100 firmadan 85’i teşviğe ilgisiz

Devletin ihracatı desteklemek için verdiği teşviklere şirketlerin ilgisiz olduğu ortaya çıktı.

100 firmadan 85i teşviğe ilgisiz
19 Nisan 2014 Cumartesi 15:16 tarihinde eklendi.

İstanbul genelinde 4.000 firma üzerinde yapılan bir araştırmada 100 firmadan 85’inin teşviklerden haberdar olmadığı veya hiç başvuru yapmadığı tespit edildi. Kobi Türkiye Genel Müdürü Koray Aksu, bu durumun çoğunlukla firmaların ihmalinden veya prosedürlerle uğraşmak istememelerinden kaynaklandığını söyledi.

Firmaların yurt dışı harcamalarının yüzde 60 ile yüzde 70 arasındaki miktarını devletten hibe olarak alabileceklerini dikkat çeken Koray Aksu, "Ağırlıklı olarak İstanbul genelinde Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren 4 bin firma ile yaptığımız ankete göre 100 firmadan 85'i hiç teşvik almamış." dedi. Bu durumdaki firmalara yardımcı olduklarını aktaran Aksu, kendileri aracılığıyla teşviklerden haberdar olanların hemen başvuruda bulunduklarını ifade ederek, "Bu teşvikleri firma adına devletten biz tahsil ediyoruz. Bizim aracılığımızla hem ihracatını katlıyor hem de yatırım maliyetlerini devlete fatura edebiliyor." diye konuştu.

Devletin ihracat yapan firmalara hibe niteliğinde ödediği teşvikler 1 milyar dolara yaklaştı. Bugüne kadar 5 binden fazla firmanın ihracat teşviki almasında aracılık eden KOBİ Türkiye'nin Genel Müdürü Koray Aksu, devletin teşvik politikasındaki değişimlerin girişimcilerin rotasını da etkilediğini belirtti. Avrupa gibi geleneksel pazarlarda girişimcilere yüzde 60’a kadar destek sağlanırken, özellikle ‘hedef ülke’ olarak belirlenen Çin, Hindistan, Pakistan, Ortadoğu, Singapur, Tayland gibi ülkelerde bu desteğin yüzde 70’e kadar çıktığını vurguladı. Aksu, "Eskiden bize gelen danışmanlık taleplerinde Rusya, Avrupa ve Amerika pazarı öne çıkıyordu. 2013 yılında 250 başvurudan 130 ‘nun Çin, Hindistan, Pakistan, Orta Asya, Singapur, Tayland, Avustralya gibi ülkeler öne çıkmaya başladı. Mermer, Tekstil, elektronik, makine, gıda, ilk baştaki sektörler." dedi.

Hedef ülkelerde yüzde 10 daha fazla teşvik verilmesinin şirketlere önemli avantajlar sağladığını kaydeden Aksu, "Örneğin Türkiye’den bir firma Çin’de ofis açıp, malları için depo kiralayabilir, 15 adete kadar mağaza açabilir, marketlerden raf kiralayabilir ve kira masraflarını 4 yıl boyunca 12 milyon TL’ye kadarını devlete ödetebilir." ifadesini kullandı. Koray Aksu, şu anda yurt dışında ofis açmak için başvuru yapan 250 firmaya danışmanlık hizmeti verdiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Bu firmaların 130'u Uzakdoğu ülkelerine öncelik veriyor. Devletin cazip teşvikleri sayesinde firmalar Çin gibi zor pazarlara bile ihracat yapmaya başladı. İş adamlarımız örneğin Çin’de 4 yıl boyunca açtığı her mağaza başına yılda 120 bin dolar, depo başına 100 bin dolar, ofis başına 100 bin dolar devletten kira desteği alabiliyor. Bunun yanı sıra showroom açma, reyon kiralama, yurtdışı seyahat harcamaları, kalite belgeleri ve yurtdışı marka tescil belgeleri, CE Belgesi , genel test ve analiz giderleri, fuar harcamaları, eğitim, katalog broşür, promosyon malzemesi, görsel ve yazılı medyada reklam, web sitesi tasarımı gibi yurtdışı markalaşma ve tanıtım, ayrıca pazar araştırması ve istatistik raporları gibi pek çok alandaki masraflarının yaklaşık yüzde 70’ini devletten hibe olarak alabiliyor.”


CİHAN