100 kaplumbağa ile yaşıyordu

Osmaniye'de, torununun ilgisi üzerine 10 yıl önce beslemeye başladığı kaplumbağaların sayısı 100'ü geçen emekli öğretmen Halil Çelikkıran, hayvanların bir kısmını doğaya bıraktı.

100 kaplumbağa ile yaşıyordu
01 Eylül 2011 Perşembe 11:26 tarihinde eklendi, 1.200 kez okundu.

 

Evinin bahçesinde kaplumbağa besleyen Çelikkıran AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaplumbağalara olan hayranlığının 10 yıl önce yaylaya giderken otomobilinin önüne çıkan kaplumbağayı gören torunu Damla'nın heyecanı ve mutluluğu ile başladığını belirterek, torununu da mutlu edebilmek için kaplumbağa beslemeye karar verdiğini söyledi. 
     
Aynı zamanda Doğu Akdeniz Çevre Derneği Osmaniye İl Temsilcisi de olan Çelikkıran, 4 tane ile beslemeye başladığı kaplumbağaların sayısının 100'ü aştığını ifade ederek, kış uykusundan uyanan kaplumbağaları ot ve et ile beslediğini, otlar kuruyunca lahana, karpuz kabuğu, marul ve salatalık verdiğini anlattı. 
     
Hobi olarak başladığı besiciliğin artık ekonomisine zarar vermeye başladığını dile getiren Halil Çelikkıran, bunun üzerine kaplumbağaların 25'ini Kayalı Köyü'nde ormanlık alana, 10'unu Çukurova Üniversitesi Kampüsü'ne, 20'sini ise Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Kampüsü yakınına, bazılarını da yaylalara bıraktığını bildirdi. 
     
Çelikkıran, her kaplumbağanın 7-8 tane yumurta bıraktığını belirterek, "Yumurtaları anne kaplumbağa, boyu büyüklüğünde açtığı çukura bırakıp toprakla üzerini kapatıyor. Bu işlemden sonra anne kaplumbağanın işi tamamlanmış oluyor ve onu doğaya bırakıyorum. Bu yumurtalar ise, gelecek yılın kaplumbağaları olarak ortaya çıkıyor. Bakım sırasında önceliği onlara veriyorum" dedi. 
     
Kaplumbağaların kabuklarının tıpkı bir zırha benzemesinin çocukların büyük ilgisini çektiğini ifade eden Çelikkıran, evinin önündeki bahçenin zaman zaman çocuk parkına dönüştüğünü de sözlerine ekledi.