11 ülkeden Suriye'ye kınama!

Aralarında ABD, Türkiye ve İngiltere’nin de bulunduğu 11 ülke Suriye konusunda ortak bir bildiri yayınladı.

11 ülkeden Suriyeye kınama!
06 Eylül 2013 Cuma 19:17 tarihinde eklendi.

Aralarında ABD, Türkiye ve İngiltere’nin de bulunduğu 11 ülke Suriye konusunda ortak bir bildiri yayınladı.

Kimyasal silahı yasaklayan uluslararası normların eskiden beri süregeldiğinin ve evrensel olduğunun vurgulandığı bidiride “Kimyasal silahların herhangi bir yerde kullanılması tüm dünyadaki insanların güvenliğini azaltır. Tartışmasız, bu kimyasal silahların daha fazla kullanılma ve yaygınlaşma riskini artırıyor.” ifadelerine yer verildi.

Bildiride Şam çevresinde gerçekleşen kimyasal silah saldırısı şiddetli bir şekilde kınadı. Bulguların Suriye rejiminin sahip olduğu kimyasal silahlar ile benzerlikler göstermesinin saldırının arkasında Suriye hükümetinin olduğunun açık gösterdiği vurgulandı.

Bu suçları işleyenlerin sorumlu tutulmasının gerektiğinin altı çizildiği bildiride, “Bu dünya kurallarına ve vicdana yapılan ciddi ihlalin ve benzer bir barbarlığın bir daha tekrarlanmaması adına net bir mesaj gönderilmesi için sert bir uluslararası cevap verilmesi çağrısında bulunuyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Bildiride imzası bulunan ülkelerin BM Güvenlik Konseyi kararını güçlü bir şekilde destekledikleri ancak konseyin Suriye’de iki buçuk yıldan beri yaşananlar karşısında adım atmamayı sürdürdüğü belirtildi.

Dünyanın Suriye’de sadece acıları artıran ve bölgesel istikrarsızlığa sebep olan başarısız süreçleri bekleyemeceğinin vurgulandığı bildiride, “ABD ve diğer ülkeler tarafından kimyasal silahların yasaklanması kuralını güçlendirme adına üstlenilen çabaları destekliyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Bildiride ayrıca BM’ye bölgeye gönderilen heyetin elde ettiği sonuçların bir an önce açıklanması ve Güvenlik Konseyi’nin bu doğrultuda hareket etmesi çağrısında bulunuldu.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre bildiriye imza atan ülkeler şöyle: Avustralya, Kanada, Fransa, İtalya, Japonya, Güney Kore, Suudi Arabistan, İspanya, Türkiye, İngiltere ve ABD.


CİHAN