112 ekipleri yılın ilk 6 ayında 576 bin çağrı aldı

Muş Sağlık Müdürlüğüne bağlı İl Ambulans Başhekimliği Komuta Kontrol Merkezi 2014 yılının ilk 6 ayında aldığı 576 bin çağrıdan 10 bin 923 vakaya müdahale etti.

112 ekipleri yılın ilk 6 ayında 576 bin çağrı aldı
25 Haziran 2014 Çarşamba 11:22 tarihinde eklendi.

Muş Sağlık Müdürlüğüne bağlı İl Ambulans Başhekimliği Komuta Kontrol Merkezi 2014 yılının ilk 6 ayında aldığı 576 bin çağrıdan 10 bin 923 vakaya müdahale etti. Bu çağrıların sadece 10 bin 923’ünün vakaya müdahale olduğunu belirten İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Hikmet Güvercin, günde ortalama 3 bin ile 4 bin arasında çağrının geldiğini söyledi.

Muş’un nüfus dağılımına göre 30 ile 10 dakika arasında vakalara ulaştıklarını açıklayan Güvercin, şunları söyledi: “Muş’un yaklaşık yüzde 60’ı kırsal alan ve yüzde 40’ı ise kentsel alanda yer almaktadır. Bizim vaka ulaşım oranlarımız kırsal alanda 30 dakika altında ve kentsel kesimde ise yaklaşık 10 dakikanın altında hastalarımıza ulaşmaktayız. Komuta kontrol merkezinde 3 bin 200 ile 4 bin arasında çağrı almaktayız. Yani ilk 6 ay içerisinde Muş 112 olarak bizim aldığımız toplam çağrı 576 bin çağrıdır. 576 bin çağrının içerisinde yaklaşık 11 bin civarı bizim gerçek olarak arayan vakalardır. Bu kadar vakaya müdahale edip nakilleri sağlamış bulunmaktayız.”

“ASILSIZ ÇAĞRILAR ALMAKTAYIZ BU DA HİZMET KALİTEMİZİ DÜŞÜRÜYOR”

Yoğun bir şekilde asılsız ve gereksiz çağrılar aldıklarını ifade eden Güvercin, gereksiz çağrı yapan vatandaşlara uyarıda bulunarak “Bu çağrılar bizim hastalara ulaşma ve hastalara vereceğimiz hizmet kalitesini düşürmektedir.” dedi. 24 saat kesintisiz hizmet verildiğini ve komuta kontrol merkezinde dakika dakika sistem üzerinden ambulansları takip ettiklerini ifade eden Güvercin, “24 saat kesintisiz bir şekilde hizmet vermekteyiz. Komuta merkezimizde çağrı karşılayıcıda 4 sağlık personeli ve bir hekimimiz görev almakta. 24 saat ambulanslarımız sistem üzerinde takip edilmekte. Bunların ulaşım oranları, vakalara ulaşımları, çıkışları dakika dakika kontrol altında. Bunları biz takip ediyoruz. Ulaşımı en erken ve en hızlı, kaliteli bir şekilde sağlamaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“GÜLÜK GELEN 4 BİN ÇAĞRIDAN 100'Ü GERÇEK”

Günde ortalama olarak gelen 3 bin ile 4 bin arasında ki çağrılardan sadece 100 tanesin gerçek vaka olduğunu kaydeden 112 Sorumlu Hekimi Doktor Feti Çetin ise “İl Ambulans Başhekimliği Komuta Kontrol Merkezimize son altı ayda 576 bin vaka ihbarında bulunulmuş, bunların çoğu rahatsız etmek amacıyla kullanılan hatlar. Onun dışında günlük ortalama 4 bin civarında çağrı düşmekte, bunlarında yaklaşık olarak 100 civarında gerçek vaka olmakta. Bunların çoğu da olay yerine gittiğimizde acil olamayan vakalardır.” dedi.

Birçok vakaya olay mahallinde müdahale edildiğini kaydeden Dr. Çetin, şunları söyledi: “Acil vakalar bizim için travmalı hastalar yani kaza, düşme, yaralama, darbe ve silahlı yaralamalar gibi. Bunun dışında kalp kökeni rahatsızlığı olan göğüs ağrısı olan, kalp krizi geçiren insanlar, acil olarak mide içinde, karın bölgesinde olan cerrahi bizim için acil hastalardır. Onun dışında baş ağrısı, ayak ağrıları, yumuşak doku enfeksiyonu gibi vakalara da çağrılmaktayız. Bunlara giderken de acil olan vakalara da yetişemiyoruz.”

“RAMAZAN AYINDA İFTARDAN SONRA VAKA SAYISI ARTIYOR”

Ramazan ayında vaka sayısında azalmaların olduğu ve sadece iftar saatinden sonra sahur vaktine kadar bir yoğunluk yaşadıklarını vurgulayan Dr. Çetin, “Ramazan ayında gündüz şartlarında oruç bozulur diye vatandaşlarımız bizi aramaz. Genelde iftardan sonra ve akşam vakitleri ve bunlar şeker hastaları genelde oluyor. Genelde iftar saatinden sonra gece koşullarında sahura kadar vakalarımız olmakta.
Muş il genelinde ilçelerde dahil hepsinde toplam 150 civarında sağlık personelimiz 30 civarında şoförümüzle görev yapmaktayız. Bunun dışında da 10 istasyonumuz mevcut ve ilçeler de dahildir. Bunlardan iki tanesi ana merkezde” şeklinde konuştu


CİHAN