112kolikler

112'ya bilinçsiz kişilerce yapılan aramalar, hem görevlilere zor anlar yaşatıyor, hem de gerçek ihbarların ulaşmasına engel oluyorlar.

112kolikler
08 Temmuz 2011 Cuma 13:13 tarihinde eklendi.

 

Polis, jandarma, itfaiye, sağlık gibi acil çağrı merkezlerini 112 numarasında toplamada pilot illerden olan Isparta’da, bilinçsiz kişilerce yapılan aramalar, hem görevlilere zor anlar yaşatıyor, hem de gerçek ihbarların ulaşmasına engel oluyorlar.
 
Isparta 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Ayşe Çiftçi AA muhabirine yaptığı açıklamada, ambulans, polis, jandarma ve itfaiye çağrı telefonlarının pilot iller Antalya ve Isparta’da 112 numarası altında birleştirildiğini ve tüm acil çağrıların tek merkezden koordine edildiğini anımsattı.
 
112’nin sabit, mobil ve ankesörlü telefonlardan ücretsiz aranabildiğini dile getiren Çiftçi, bazı kişilerin acil olayların dışında da 112 hatlarını meşgul ettiğini vurguladı.
 
Çiftçi, hattın meşgul edilmesi durumunda, acil yardıma ihtiyacı olanların zor durumda kalacağına dikkati çekerek, "Kimisi çocuğu meşgul olsun, kimisi de stresini küfürle atmak için 112’yi arıyor. Adreslerine ve telefonlarına ulaşıldığında da, ’Çocuk ağlıyordu, durması için 112’yi aradık’ ya da ’Çok sinirliyim, stresliyim, küfür edince rahatlıyorum’ gibi açıklamalarla karşılaşıyoruz" dedi.
 
Ayşe Çiftçi, 112’nin Acil Çağrı Merkezi olduğunun unutulmaması gerektiğini belirterek, vatandaşları duyarlı davranmaya çağırdı. 112 numarasını gereksiz yere meşgul eden kişilere yönelik cezaların yasayla düzenlendiğine vurgu yapan Çiftçi, "İki kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Haklarında yasal işlemler başlatıldı" diye konuştu.
 
-"112’Yİ BİLMEYENLER VAR" -
 
Çiftçi, acil çağrı merkezlerinin 112 numarası altında toplanması uygulamasına 2009’da başlandığını, ancak pek çok vatandaşın uygulamadan habersiz olduğunu dile getirerek, trafik kazası olduğunda halen 155 Polis İmdat numarasının arandığını, 155’teki memurun da ambulans için 112’yi aradığını ve bunun da vakit kaybedilmesine neden olunduğunu söyledi.
 
Vatandaşların her türlü acil vakalarda 112’yi aramaları durumunda daha verimli sonuç alınacağını ifade eden Çiftçi, 112 arandığı takdirde olay yerinin de tespit edilebildiğine dikkati çekerek, "Geçtiğimiz günlerde uçuruma yuvarlanan bir araçta yaralı olarak kurtulan kişi, 155’i arayarak durumu bildiriyor. Ancak olay yeri hakkında tam açıklama yapamadığı için zaman kaybı oluyor. Oysa ki o kişi doğrudan 112’yi aramış olsaydı, koordinatlarını kısa sürede belirleyip, olay yerine daha kısa sürede intikal edebilirdik" dedi.