"12 ay askerlik süresi normal"

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "12 aya düşürülen askerlik süresi normaldir. Her iki ayda bir 2 günlük izin var. Bu da 24 gün, bir ay demektir. Askerlik 11 ay kalıyor. Yedek subay olanlara ise yaklaşık bir yıl oluyor, 2 bin liranın üzerinde de maaş veriyoruz." dedi.

12 ay askerlik süresi normal
08 Aralık 2013 Pazar 00:02 tarihinde eklendi.
 
Malatya'da, Sivaslılar Kültür ve Dayanışma Derneğini ziyaret eden Bakan Yılmaz, gazetecilerin askerlik süresiyle ilgili sorularını cevapladı.
 
Bedelli askerlikle ilgili yeni bir çalışma olmadığını belirten Yılmaz, “Bedelli askerliğin olmayacağını çok net bir şekilde söyledim. Dolayısıyla olmayacağını söyledikten sonra yeni bir gelişme yok. 600 bine yakın insanımız askerden bakaya kalmış ya da kaçak durumda. Muhtemelen bunlardan birçoğunun yoklama kaçağı olması ya da bakaya kalması, ‘Askerlik kısalacak bira daha bekleyeyim. Ya da bedelli çıkacak biraz daha bekleyeyim’ düşünmesindendir. Bunu da diyenler, silahlı kuvvetlerimizin ya da genelkurmayımızın ihtiyaçlarını dikkate almadan yapılan açıklamalarla bir algı oluşturuluyor.

Dolayısıyla silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını dikkate alıyoruz. Askerlik hizmet süresi 18 ay idi. Önce 15, sonra 12 aya düşürdük. 12 ay da normaldir. 12 ayın her iki ayında iki günlük izin var. O da yaklaşık bir ay demektir. Dolayısıyla askerlik 11 ay kalıyor. Yedek subay olanlara ise yaklaşık bir yıl oluyor. Onlardan bir 6 ay tercihli olanı var. Bir yıl yapanlara 2 bin TL maaş veriyoruz. 'Gel güzel kardeşim, yurdumun dört bir yanından gelen güzel kardeşlerimle tanış, bir ol, kardeş olduğunu gör. Bir de sana üzerine para verelim' diyoruz. Dolayısıyla askerlikte yeni bir çalışmamız yok.” şeklinde konuştu.
 
460 bin kişinin bakaya durumundayken bedelli askerlik çalışması yapıldığını anımsatan Bakan Yılmaz, bu çalışmadan sadece 70 bin kişinin yararlandığını ifade etti. Yılmaz, “İnanın ki, şimdi de bir bedelli çıksa - öyle çıkacak falan demeyin - başvuru 15-20 bini geçmez. 15-20 binin sesi çok çıkıyor kardeşim. 2-3 bin insanın sosyal medyada hesabı var. Sanıyor ki herkes bununla ilgileniyor. İlgilenen sayı o kadar değildir. Verdiğim rakamları geçmez diye düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

CİHAN