12 Eylül darbesi protesto edildi

12 Eylül 1980 darbesinin yıl dönümünde Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen çeşitli sivil toplumu kuruluşu üyesi bir grup darbecilerin yargılanmasını isteyerek eylem yaptı.

12 Eylül darbesi protesto edildi
12 Eylül 2013 Perşembe 22:27 tarihinde eklendi.
Basın açıklaması yapan grup daha sonra darbe sonrası yaşanan işkenceleri temsili olarak sahnelediler.
 
Galatasaray Meydanı'nda saat 19.00'da bir araya gelen çeşitli Sivil Toplum Kuruluşu üyesi yaklaşık 200 kişilik grup "12 Eylül Darbecileri Yargılansın" yazılı pankart açarak eylem yaptı. Grup üyeleri, 12 Eylül 1980 darbesi sonrası hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

"Gün Gelecek Devran Dönecek Darbeciler Halka Hesap Verecek" şeklinde slogan atan grup adına ortak basın açıklamasını okuyan Nimet Tanrıkulu "12 Eylül Darbesinin 33'üncü yıl dönümündeyiz. Ama 12 Eylül rejimi hala sürüyor. 12 Eylül rejimi, darbe anayasasıyla, anayasadaki 'değiştirilemez' maddeleriyle, tekçi ideoloji, tekli vatandaşlık ve devlet tanımıyla sürüyor.

Toplumsal siyasi yaşamı kontrol etme yasallığıyla donatılmış Milli Güvenlik Kuruluyla sürüyor. Cumhurbaşkanı'nın aşırı yetkileriyle sürüyor. Yasama -Yürütme ;Yargı düzenlemesiyle sürüyor. Siyasi partiler kanunu ve baraj sistemiyle sürüyor. Güce, özel olarak devlete ve devlet gücüne atfettiği merkezi değerler sistemiyle sürüyor. Toplumda içselleşmiş bir kimlik olarak sürüyor" dedi.
 
12 Eylül ile hesaplaşmak gerektiğini söyleyen Tanrıkulu "12 Eylül darbecileri ve 12 Eylülcülüğü yargılamak, bu tarihi dönemle yüzleşmek-hesaplaşmak gerekiyor. On yıldır AKP hükümetinin kullandığı, 12 Eylül darbecileri ve sisteminin yargılanması ve onunla hesaplaşmak gerekiyor. 12 Eylül darbe anayasasını ve yasalarını kaldırmak; yeni bir anayasa yapmak gerekiyor" diye konuştu.
 
Yapılan basın açıklamasından sonra, 12 Eylül darbesi sonrasında karakollarda yaşandığı iddia edilen, işkence ve işkencede hayatını kaybedenlere yönelik yapılan uygulamalarla ilgili temsili bir oyun sergilendi. Oyunda, polis tarafından işkenceye dayanamayan bir vatandaşın sanki kendisi atlamış gibi camdan atılması canlandırıldı.
 
Eyleme kamuoyunda "Cumartesi Anneleri"olarak bilinen grup üyelerinden Berfo Kırbayır'ın yakınları da destek verdi.

DHA