12 Eylül davasına 'iptal başvurusu'

Darbe suçlamasıyla 4 Nisan’da yargılanacak olan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, davanın ‘yetkisizlik’ sebebiyle yok hükmünde sayılarak düşürülmesini talep etti.

12 Eylül davasına iptal başvurusu
21 Mart 2012 Çarşamba 08:19 tarihinde eklendi.

 

12 Eylül darbesiyle ilgili davaya sayılı günler kala Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın avukatları Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak davanın yetkisizlik gerekçesiyle düşürülmesi talep etti.
 
İtiraz dilekçesinde "Kurucu meclis üyelerini yargılamaya kalkışmak bir ihtilalcinin başka bir ihtilalci tarafından yargılanması anlamına gelir” denildi.
 
4 Nisan tarihinde darbe suçundan yargılanmaya başlanacak Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, yargılamanın başlamasına iki hafta kala Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu.
 
Davanın yetkisizlik sebebiyle yok hükmünde sayılarak düşürülmesini istedi.
 
150 SAYFALIK İTİRAZ
Avukat Bülent Acar tarafından hazırlanan 150 sayfalık itiraz kitapcık halinde mahkemeye sunuldu.
 
Ceza kanununda darbenin değil darbe girişiminin suç sayıldığının belirtildiği kitapcıkta kurucu meclis üyelerinin yargılanmasına ilişkin bir hükmün bulunmadığı vurgulandı.
 
Yasalarda olmayan bir suç nedeniyle açılan hukuki dayanaktan yoksun kamu davasının yetkisizlik nedeniyle yok hükmünde sayılması istendi.
 
Dilekcede “Hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu iktidarı yani ihtilalciyi yargılamaya kalkışması, resterasyon, yani bir ihtilalcinin başka bir ihtilalciyi yargılamış anlamına gelir” denildi.
 
SANIK SIFATLARI YOK
Bu gerekçelerle Evren ve Şahinkaya’nın sanık sıfatının bulunmadığı belirtilerek 4 Nisan'da başlayacak olan davaya ilişkin işlemlerin de kaldırılması talep edildi.
 
Dilekçede ayrıca, Evren ve Şahinkaya hakkında dava dosyasındaki fiillere ait bulguların dosyadan çıkarılması da istendi.
 
İtiraz dilekcesine ilişkin nihai kararı yargılamayı yapacak olan Ankara 12. Özel Yetkili Ağır Ceza mahkemesi verecek.

NTV