125 milyon yıllık fosil

Brezilya’nın Alagoas bölgesinde araştırma yapan bir grup bilim insanı, 125 milyon yıllık bir kaplumbağa fosili buldu

125 milyon yıllık fosil
27 Ağustos 2014 Çarşamba 16:40 tarihinde eklendi.

Yapılan keşif, Amazon havzasında ürediği tahmin edilen su kaplumbağaları hakkında ortaya atılan teorilerin değişmesine neden oldu.

“Atolchelys lepida” adı verilen kaplumbağa türünün Afrika ve Avustralya kıtalarından sonra Güney Amerika kıtasında görülmesi bilim insanlarını şaşırttı. Araştırmacılar, bu durumun ancak ana kıta Pangea’nın parçalanması ve türlerin kıta değişikliği yapması ile açıklanabileceğini savunuyor.

125 milyon yıl öncesine ait fosilin kafatası, çene ve kaburga kemiklerinin iyi durumda olduğu, ayrıca iskelet yapısının bütünlüğünü koruduğu ifade ediliyor. Yaklaşık 20 cm boyutundaki kaplumbağanın, omurgaları sayesinde oksijen oranı düşük bir gölde yaşadığı ifade ediliyor.

Kaplumbağa Güney Amerika kıtasında bulunan en eski fosil olarak kayıtlara geçerken, aynı türe ait 215 yaşındaki son örnek Polonya’da bulunmuştu.

İngiliz bilim dergisi Biology Letters, 125 milyon yıllık kaplumbağa fosiline büyük bir yer ayırırken; bu keşfin bilim dünyasını heyecanlandırdığı ve bölgede yapılan araştırmaların devam ettiğini ifade etti.


CİHAN