13 yaşında Erdoğanla davalık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yerel seçimler öncesi Aydın mitinginde kendisini protesto ettiği için, yanına çağırıp boynunu sıktığı iddia edilen 13 yaşındaki M.S.Ö.'ye, savcı Zeki Polat'ın açtığı `Başbakana hakaret' davasının ilk duruşması 8 Eylül'de y

02 Eylül 2009 Çarşamba 13:36 tarihinde eklendi, 1.237 kez okundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yerel seçimler öncesi Aydın mitinginde kendisini protesto ettiği için, yanına çağırıp boynunu sıktığı iddia edilen 13 yaşındaki M.S.Ö.'ye, savcı Zeki Polat'ın açtığı `Başbakana hakaret' davasının ilk duruşması 8 Eylül'de yapılacak. M.S.Ö'yü İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Denizli'den Aydın'a gelecek avukatlar ordusu savunacak. Ailenin avukatlığını üstlenen Kemal Aytaç, "Çocuğa ceza davası açmak için özel çaba harcanmış. Kime yaranılmak isteniyor? Hukuk çocuğu korumuyor" iddiasında bulundu.

M.S.Ö., Aydın'a 9 Mart 2009 tarihinde gelen Başbakan Erdoğan'a, seçim otobüsüyle şehir turu attığı sırada "Allah cezanızı verecek" diye bağırdı. İddiaya göre, Başbakan, yanına çağırdığı M.S.Ö.'yü neden yaptığını sorup sonra da gönderdi. Bu sırada korumalar da biraz sert şekilde çocuğu uzaklaştırdı. M.S.Ö. boynunun arkasında oluşan çiziklerin Başbakan Erdoğan'ın kendisiyle konuşurken meydana geldiği iddiasıyla şikayetçi oldu. Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, yürüttüğü soruşturma sonunda, M.S.Ö.'nün Başbakan hakkındaki şikayetinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Daha sonra Cumhuriyet Savcısı Zeki Polat, M.S.Ö. hakkında Başbakan Erdoğan'a hakaret suçlamasıyla dava açarak, 1-3 yıl arasında hapisle cezalandırılmasını istedi.

Aydın Çocuk Mahkemesi'nde 8 Eylül Salı günü görülecek davanın iddianamesinde, ilköğretim öğrencisi M.S.Ö.'nün, suçlamaya konu olan eyleminin hukuki anlam ve sonucunu algılayabilecek durumda olduğuna yer verildi. Savcı Polat'ın hazırladığı iddianamede Erdoğan'ın başbakan sıfatıyla ve resmi araç içerisinde alanen hakarete uğradığını belirtti.

CEZALANDIRMAK İÇİN ÖZEL ÇABA

Ailenin avukatlığını üstlenen Kemal Aytaç, Savcı Zeki Polat'ın, 13 yaşındaki çocuğa dava açıp cezalandırmak için özel çaba harcadığını ileri sürdü. Davanın açılmış olmasının bile hukuka aykırı ve kabul edilemez olduğunu belirten Aytaç, şunları söyledi:

"Açılan davada savcının hukuka aykırı işlemler yaptığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı koruduğunu belgeleri ile ortaya koyacağız. Çocuğa ceza davası açmak için özel çaba harcanmış. Kime yaranılmak isteniyor? Hukuk çocuğu korumuyor. Olay günü başbakanı takip eden 16 ulusal ve yerel kanal var. Ama hiçbir görüntü yok. Başbakanın her saniyesi polis kameraları, parti kameraları ve basın tarafından kaydediliyor. Olayla ilgili gönderilen CD'de çocuğun boğazının sıkıldığı bölüm karartılmış. Böyle bir şey mümkün mü? Olayın görgü tanığı olduğu söylenen başbakanın koruma polisleri, verdikleri ifadede Tayyip Erdoğan'ın seçim otobüsünde olduğunu beyan ediyor. Savcı resmi araçta diyor. Erdoğan, seçim otobüsünde başbakan sıfatını taşımıyor. Korumaların beyanları çocuğun lehine olduğu için dosyaya konulmamış."

Davada M.S.Ö.'yü bir çok meslektaşının savunacağını söyleyen Aytaç "Bu davaya İstanbul başta olmak üzere, İzmir, Ankara, Adana, Denizli'den meslektaşlarımız katılacak. İstanbul'dan bir otobüs kalkacak ama diğer illerden kaç avukatın geleceği henüz belli değil" dedi.

milliyet