13 yaşındaki suç makinesi

2 yaşındaki üvey kardeşini öldüren, beş yaşındaki kuzenine cinsel tacizde bulunan ancak kendisi de cinsel taciz kurbanı olan Fernandez’in nasıl cezalandırılacağı ABD’de tartışma konusu oldu...

13 yaşındaki suç makinesi
19 Eylül 2012 Çarşamba 09:21 tarihinde eklendi, 1.592 kez okundu.

 

ABD’nin Florida eyaletinde müebbet hapis istemiyle yargılanan henüz 13 yaşındaki Cristian Fernandez, ülkenin gündemine oturdu. Fernandez, iki yaşındaki üvey kardeşini öldürmek ve beş yaşındaki kuzenine ise cinsel saldırıda bulunmak suçlarıyla yargılanıyor. Mahkeme jürisinin “bir yetişkin gibi” ceza almasını tartıştığı Fernandez’in davası ABD kamuoyu tarafından ilgiyle takip ediliyor.
 
Zira Fernandez’in davasını tek ilginç kılan küçük yaşta karıştığı suçlar değil, hayatının, doğumundan itibaren trajik olaylarla geçmiş olması. Henüz 12 yaşındayken 25 yaşındaki bir adamın tecavüzüne uğrayan Biannela Susana’nın (25) çocuğu olarak dünyaya gelen Fernandez, iki yaşında kendisine bakan büyükannesinin kokainle yakalanmasıyla bakımevine yerleştirildi ve 8 yaşındayken kuzeni tarafından cinsel tacize uğradı. 
 
İşkence gördü
İki yıl önce Fernandez’in üvey babası tarafından işkenceye maruz kaldığı tespit edilmiş, polisin gözaltına almak üzere evine gittiği üvey babası ölü bulunmuştu. Tüm bu dram, Fernandez’in çocuk yaşta katil olmasıyla sonuçlanmasına kadar vardı. Küçük çocuk, geçen yıl iki yaşındaki kardeşinin ölümünden ve beş yaşındaki kuzenine cinsel tacizden tutuklandı. Fakat, hukukçular ve bazı sivil toplum kuruluşları Fernandez’in bir yetişkin gibi yargılanmasının insan hakları ihlali olduğunu, ceza yerine psikolojik destek verilmesi gerektiğini savunuyor.  Savcılar ise, Fernandez’in psikolojik raporlarına göre şiddet eğilimi yüksek çıktığı için tutuklu yargılandığını söylüyor. ABD’de Yüksek Mahkeme bu yaz başında reşit olmayanların şartlı tahliye hakkı olmaksızın müebbet hapis cezasıyla yargılanamayacağına hükmetmişti.

Milliyet