138 sanıklı Gezi davası başladı

Tokat'ta geçen yıl Haziran ayında İstanbul'daki Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla düzenlenen protesto yürüyüşlerine katıldıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 138 kişinin 92'si hakim karşısına çıktı.

138 sanıklı Gezi davası başladı
13 Mart 2014 Perşembe 16:13 tarihinde eklendi.
Tokat Cumhuriyet Başsavcılığı, kentte 6 gün süren Gezi Parkı eylemlerine destek protestolarıyla ilgili soruşturmasını tamamlayarak, 138 kişi hakkında iddianame hazırladı. Tokat 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'de bu kişiler hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüş Kanunu'na muhalefetten dava açıldı. Davanın bugün ilk duruşması yapıldı. Sabah erken saatlerde Tokat Adliyesi önüne gelen sanıklar ve aileleri adliye girişinde güvenlik kontrolünden geçtikten sonra içeriye alındı. 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi duruşma salonun dar olması nedeniyele dava, Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonunda görülmeye başlandı. Duruşmayı takip etmek için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tokat Milletvekili Orhan Düzgün de adliye binasına geldi. 138 sanığın 92'si mahkemede hazır bulunurken 46 sanığın ise çeşitli nedenlerden dolayı mahkemeye katılmadığı öğrenildi. Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada 10 kişi hakkında ayrıca hakaret suçundan dava açıldığı öğrenildi. Sanıklar ifadelerinde düzenlenen yürüyüşlere katıldıklarını, Anayasal haklarını kullandıklarını, polisin kendilerine ihtarda bulunmadığı dile getirdi.
 
"İŞİM GÜCÜM YOK, VERİLEN CEZAYI KABUL EDİYORUM"
 
Mahkeme tarafından iİfadesi alınan sanıklardan çiftçi Abdurrahman Öz "Köyden geldim, eylemi gördüm, parasızlık da canıma tak etmişti. Hiçbir taşkınlık yapmadan eyleme katıldım. Çiftçilerin hiçbir şekilde düşünülmediğine inanıyorum" dedi. Mahkeme hakiminin verilecek cezanın ertelenmesini istiyormusun? sorusuna Öz "Şeriatın kestiği parmak acımaz. Ülkemin vereceği cezanın ertelenmesini istemiyorum. İşim gücüm de yok verilen cezayı kabul ediyorum" diye cevap verdi. Öz'ün cevabına duruşmaya katılanlar tarafından alkışlandı.
 
"HALAY ÇEKENLERİ İZLİYORDUM"
 
Toplantı ve Gösteri Yürüyüş Kanunu'na muhalefetten suçlanan sanıklardan Abdullah Kaya ise "Ben suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum. Ben sadece uzaktan orada halay çekenleri izledim. Hiç bir yürüyüşe katılmadım" dedi.
 
ÖDP İL BAŞKANI İFADE VERMEDİ
 
Sanıklar arasında yer alan Özgürlük ve Dayanışma Partisi Tokat İl Başkanı Doğan Koç ise duruşma salonu içerisinde bulunan polis memurlarının dışarı çıkarılmasını istedi, çıkmadıkları takdirde ifade vermeyeceğini söyledi. Duruşma salonunda bulunan sanıkların da polislere tepki göstermesi nedeniyle duruşmaya ara verildi.

DHA