143 yıl sonra özür dilediler

Kanada'nın British Colombia eyaletinin hükümeti, 143 yıl önce asılarak idam edilen iki kızılderilinin masum olduklarını kabul ederek ailesine ve kabilesine resmi pişmanlığını iletti.

143 yıl sonra özür dilediler
19 Kasım 2012 Pazartesi 08:47 tarihinde eklendi.

 

British Colombia'nın yerli kabilelerinden Hesquiaht'a mensup Victor Amos, 143 yıl önce asılan atalarının masumiyetinin, nesilden nesile anlatılarak canlı tutulduğunu ve anılarının yaşatıldığını söyledi.
 
Aborjin İlişkileri ve Uzlaşma Bakanı İda Chong, 1869 yılında Vancouver Adası sahiline vuran ve batmak üzere olan bir geminin kaptanı ve eşini öldürmekle suçlanıp asılan iki kişinin, yargılama sırasında tercümanın hatalı çevirisi yüzünden hayatlarından olduklarını açıkladı.
 
Açıklamasının özür dilemek değil, sadece ''pişmanlık'' olduğunu söyleyen Bakan İda Chong, buna gerekçe olarak da eyaletin 1871 yılında kurulmuş olmasını gösterdi.
 
Hesquiaht başta olmak üzere diğer yerli kabilelerin baskısı üzerine tarihçiler ve uzmanlar tarafından incelenen döneme ait dosyalar, sanılanın aksine batmakta olan gemiden kimsenin sağ kurtulamadığını, asılan kişilerin de tercümanın hatalı çevirisi nedeniyle kendilerini anlatamadıklarını ortaya çıkardığı belirtiliyor. Eyalet hükümetinin kararı, yerli halk arasında büyük sevincine yol açtı.