1500 yıldır süren şenlik

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde bulunan Muaz Bin Cebel Türbesi'nde yaklaşık 1500 yıldır kutlanan Murat Şenlikleri, buyıl 3 gün 3 gece sürdü.

1500 yıldır süren şenlik
30 Mart 2013 Cumartesi 16:38 tarihinde eklendi.

 

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde bulunan Muaz Bin Cebel Türbesi'nde yaklaşık 1500 yıldır kutlanan Murat Şenlikleri, buyıl 3 gün 3 gece sürdü.
 
Silvan'ın Kumgölü Köyü Susamış Mezrası'nda Muaz Bin Cebel Türbesi'nin çevresinde yaklaşık 1500 yıldır kutlanan Murat Şenlikleri bu yıl da Güneydoğu Anadolu Bölgesi il, ilçe ve çevre köylerden gelen binlerce kişinin katılımıyla 3 gün, 3 gece sürdü. Şenliklere katılım bu yıl fazla olması nedeniyle türbenin etrafı 'çadır kente' döndü. Her yıl Mart ayının sonunda yapılan şenliklerde tefler eşliğinde kadınlar zikir yaptı, dualar okundu. Son gün kına gecesinde genç kız ve erkekler, ellerine kına yakarak, ağaçlara bağladıkları bezlerle dileklerinin kabul olması için dua etti. Çocukluğundan bu yana Murat Şenlikleri'ne katıldığını belirten Mehmet Şerif Coşuk, şöyle dedi:
 
"Bu ziyaret eski zamanlardan beri böyle olmuştur. Hz. Muaz Bin Cebel savaşa geldiği zaman ashabeleri gördüğü zaman heyecanlandı. Heyecandan sahabeyle beraber burada şehit olmuş. Cenab-ı Allah tarafından Hz. Muhammed Allah'ın bir dostuna rüya olarak geldiği zaman Muaz'ın annnesine, 'Bahar başı hıvde dediğimiz gün geldiği zaman bu Muaz'ın düğünüdür' demiş. 3 gün 3 gece olduğu zaman bölgenin her tarafından çevre civarlarından buraya insanlar akın ediyor. Muaz Bin Cebel'in düğünü için gelenler son günde ise, ellerine kına yakarak mumlar eşliğinde dua ediyor. Cenab-ı Allah, onların duasını kabul eder. Her kim olursa olsun eğer o gece burada kaldığı zaman sabah namazın kıldığı zaman oradan hem bir heyecan alır hem bir feyz alır sağlık alır ne dua ederse Cenab-ı Allah onu kabul eder."

DHA