155'e asılsız SMS ihbarları yağdı

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Muhabere Şube Müdürlüğü bünyesindeki Kent Güvenlik Yönetim Sistemi’nde (KGYS) bulunan 155 Polis İmdat Çağrı Merkezi, geçen şubat ayından itibaren SMS ile ihbar almaya başladı.

155e asılsız SMS ihbarları yağdı
20 Ekim 2014 Pazartesi 15:17 tarihinde eklendi.

Başta engelliler olmak üzere kaçırıldığı ya da hayatı tehlike altında olduğu için telefon edemeyen vatandaşların kullandığı SMS’li 155 ihbarı uygulamasına İzmirliler büyük ilgi gösterdi ancak 2014 Şubat ayından itibaren 4 bin 350 ihbardan 4 bini, polisi ilgilendirmeyen konularla ilgili ya da asılsız çıktı.

    KOORDİNAT BİLGİLERİ DE ALINABİLİYOR

    İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün uygulamaya koyduğu 155 SMS ihbar hattı uygulamasında, şubat ayından itibaren gelen toplam 4 bin 350 ihbardan 4 bini polisi ilgilendirmeyen konularla ilgili ya da asılsız çıkarken 350 SMS değerlendirmeye alındı. Gelen ihbarlar doğrultusunda olaylara müdahale edildi. Bulunduğu bölgeyi bilmediği ya da turist olarak geldiği için kısa mesajda adresini bildiremeyen kişilerin konum bilgileri, koordinatlarıyla birlikte sistemde görünüyor. Adres bildirilmese bile polis, ihbarcının adresini cep telefonunun koordinat bilgilerinden tespit edebiliyor ve hemen ekip gönderiliyor.

    Yaz ve kış dönemine göre 155’e telefonla gelen ihbar sayıları da değişiklik gösteriyor. Yaz aylarında günlük ortalama 3 bin 330 çağrı geliyor. Bu çağrıların bin 530’u polisi ilgilendirmeyen ya da asılsız ihbar olarak çıkarken bin 800’ü değerlendirmeye alındı. Polisi ilgilendirmeyen konular, ilgili birimlere yönlendirildi. Günlük ortalama bin 800 telefonla ihbarın geldiği 155 Polis İmdat hattına, kış aylarında ihbar sayısında düşüş yaşanıyor. Kışın günlük ortalama gelen 2 bin 850 çağrıdan bin 500’ü ihbar olarak değerlendiriliyor.

    313 BİN ASILSIZ ÇAĞRI

    2014’ün ilk yedi ayında 155’e, 657 bin 674 çağrı geldi. Bunlardan 313 bin 430’u asılsız çıkarken 344 bin 244 çağrı asıllı ihbar olarak alındı. Neredeyse 155’e gelen her iki çağrıdan birinin asılsız ihbar olarak kayda geçmesi, Polis İmdat hattının ne kadar çok gereksiz meşgul edildiğini kanıtladı. Asılsız ihbar yapmayı alışkanlık haline getiren kişilere yönelik, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesine göre işlem yapılıp 80 lira para cezası kesildiği öğrenildi. Vatandaşlar ayrıca "www.izmir.pol.tr" ve "www.egm.gov.tr" adreslerinden elektronik posta yoluyla da ihbar yapılabiliyor. İzmir KGYS’ye, günde ortalama 59 elektronik posta ihbarı alınıyor.

155’E GELEN BAZI İLGİNÇ İHBARLAR
- Karşıyaka’da çatıda maymun var. Buraya hemen polis gönderir misiniz?
- Gelinimle anlaşamıyorum. Gelip onu korkutur musunuz?
- Eve fare girdi. Bebeğim var. Dışarı çıkamıyorum. Polis gönderir misiniz?
- Kapıda bir kedi var. Kovalıyorum, gitmiyor. Ekip gönderir misiniz?
- Evimde fazla bir bulaşık makinesi var. İhtiyacı olan varsa benim numaramı verir misiniz?
- Arkadaşım eşini bana emanet edip yurtdışına çıktı. Eşinin yanında birini gördüm, ne yapayım?


CİHAN