"16 milyon dolarlık eşyaya el konuldu"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Halkalı ve Ambarlı’da faaliyet gösteren bazı antrepolardan ithal edilen tekstil cinsi eşyanın gümrük işlemlerinin yapılması sırasında usulsüzlük yapıldığını ve değeri 16 milyon dolar olan eşyalara el konulduğunu bildirdi.

16 milyon dolarlık eşyaya el konuldu
22 Ocak 2014 Çarşamba 20:06 tarihinde eklendi.


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yazılı bir açıklama yaparak İstanbul Halkalı ve Ambarlı’da faaliyet gösteren antrepolarda usulsüzlük tespit edildiğini açıkladı. Soruşturma kapsamında yapılan araştırmalarda; gümrük idaresini yanıltmak suretiyle gümrük tarifesinin yanlış uygulandığını söyleyen Bakan Yazıcı, anti damping vergisine ve yüksek oranlı gümrük vergisine tabi eşya yerine düşük vergi oranlı eşyanın işlemleri yaptırılarak hazine kaybına neden olunduğunu dile getirdi.

Söz konusu usulsüzlüğün 19.03.2013 tarihinden bu yana defalarca yapıldığının tespit edildiğini kaydeden Yazıcı, “Yöntem olarak da anti damping ve gümrük vergisi yüksek olan iplik cinsi eşyanın ithal edilmesine karşın, her defasında antrepoda mevcut bulunan ve vergi oranı daha düşük olan eşyanın gümrük işlemleri yapılmak üzere gümrük denetimine tabi tutulduğu, bu şekilde aynı eşyanın 63 kez gümrük idaresine farklı eşya gibi muayeneye sunulduğu anlaşılmıştır.” dedi.

Antrepodaki eşyalara Bakırköy ve Küçükçekmece Sulh Ceza Mahkemelerinin kararı ile el konulduğunu açıklayan Hayati Yazıcı, şunları aktardı:

“Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat personelince ifadelerine başvurulan şüphelilerden bazıları gümrük mevzuatına aykırı işlem yaptıkları konusunda itirafta bulunarak etkin pişmanlıktan faydalanmak istemişlerdir.

Yapılan araştırmada; 73 ithalat işlemi ve 78 antrepo beyannamesi olmak üzere toplamda 153 gümrük işleminin yapıldığı, bu işlemlerden sadece 2 adetinin sarı hattan işlem gördüğü diğerlerinin kırmızı hat kriterinden işlem gördüğü tespit edilmiştir. Şu ana kadar el konulan eşyaların yaklaşık değerinin 16 milyon dolar değerinde olduğu anlaşılmış olup, bu rakamın daha da artabileceği tahmin edilmektedir. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 16 kişi mevcutlu olarak Savcılığa sevk edilmiştir.”


CİHAN