"160 yıllık belediyecilik tarihinde bir ilk"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyonlar kapsamında haklarında dava açılan, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 130 sanığın yargılanmasının bugünkü bölümü tamamlandı.

160 yıllık belediyecilik tarihinde bir ilk
03 Nisan 2012 Salı 18:10 tarihinde eklendi.

 

İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, iddianame özetinin okunmasının ardından Aziz Kocaoğlu'nun ifadesine geçildi. 
   
 Kocaoğlu, yazılı savunmasını mahkeme heyetine sundu ve kürsüye geçerek, savunmasını yaptı. 
     
Mahkeme başkanı Hakim Cahit Kargılı, Aziz Kocaoğlu'na örgüt kurma ve yönetme, otopark ihalesine fesat karıştırma, usulsüz ödeme yapılması için talimat verme, müfettiş raporlarında ortaya çıkan suçları bildirmeme ve görevi kötüye kullanma iddialarıyla yargılandığını, dava kapsamındaki diğer suçlardan da örgüt lideri olmasından dolayı cezalandırılabileceğini hatırlattı ve söz konusu iddialara ilişkin savunmasını istedi. 
     
Aziz Kocaoğlu'nun 1948 yılında doğduğunu ve aldığı eğitimi anlatarak savunmaya başlaması üzerine Kargılı, ''Kimliğinizi araştırmıyoruz, burada sorgudasınız. Suçlamalarla ilgili savunma yapmak zorundasınız. Suç örgütü kurma suçu ile ilgili savunmanızı istiyorum. Suçlama dışında bir savunma almayacağım'' dedi. 
     
Avukatların da araya girmek istemesi üzerine Kargılı, avukatları da söz almadan kalkmamaları konusunda uyardı. 
   
 Hakim Kargılı'nın ''Tekrar ediyorum suç örgütü kurdunuz mu, kurmadınız mı, burada konferans değil, sorgu var. Bir örgüt lideri suçlaması söz konusu'' demesi üzerine Kocaoğlu, ''Şahsımla ilgili paragraf bitti, müsaade ederseniz ne yaptığımızı, neyle yetkili olduğumuzu, neyle suçlandığımızı, mahkeme heyeti kabul ederse anlatacağız'' karşılığını verdi. 
     
-Yüzde 56,7'lik oy oranı- 
     
Siyasi hayatına CHP'nin gençlik kollarında başladığını anlatan Kocaoğlu, son olarak 2009 seçimlerinde yüzde 56,7 oyla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini üstlendiğini ve bu oranın İzmir Büyükşehir Belediye seçimlerinde alınmış en yüksek oy oranı olduğunu ve halkın güvenini ortaya koyduğunu kaydetti. 
     
Kocaoğlu, savunmasında, Belediye Yasası hakkında bilgi verdi. 
     
Belediyelerin yasalara göre, yerel hizmetler için kurulan idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişilikleri olduğunu ifade eden Kocaoğlu, ''İdari özerklik belediyelerin serbestçe karar almasını, mali özerklik ise yasal düzenleme içinde bütçelerini yaparak harcamada bulunmalarını öngörmektedir'' diye konuştu. 
     
Belediyelerin görev, yetki ve sorumluluklarını da anlatan Kocaoğlu, emekli olanların kadrolarının iptal edildiğini, ek kadroların verilmediğini ve belediyelerin hizmetlerini yerine getirmek için şirket kurmak zorunda kaldığını söyledi. 
     
-''İzmir, kökleri çok derinlerde olan devasa bir çınardır''- 
     
Savunmasında İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet usul ve dayanaklarına da yer veren Kocaoğlu, şunları kaydetti: 
   
 ''İzmir ülkemizin 3. büyük kenti olup, kökleri çok derinlerde olan devasa bir çınardır. Herkesin takip ettiği, her şeyiyle demokratik ve çağdaş bir kenttir. Güçlü bir lokomotif ve korunaklı bir sığınaktır. Görevlerini yerine getirmek için şirketleri vardır. Tüm şirketler kanunlara göre çalışmaktadır.'' 
   
 Kocaoğlu, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye şirketlerinin de İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketleri gibi çalıştığını ve benzer yöntemlerle ihalelere girdiğini ifade etti. 
     
Aziz Kocaoğlu ''Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığı döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde kurulan şirketler de oldu'' dedi. 
   
 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin teşkilat yapısı ve mal varlığını da anlatan Kocaoğlu, yazılı savunmasından ''soruşturmanın amacı'' bölümünü okumak isteyince Hakim Kargılı, savunmayı ertesi güne bırakacaklarını söyledi. 
     
Kocaoğlu'nun, 44 sayfalık savunmasının tamamını bitirmek istediğini, çok az bölüm kaldığını söyleyerek ısrar etmesi üzerine Kargılı, ''Siz savunmanızı okuyorsunuz, daha sorguya geçmedik. Yarın bütünlük içinde tamamlarsınız'' karşılığını verdi. 
     
Duruşma yarın sabah 09.00'da devam edecek.