17 Ağustos depremi tatbikatla anıldı

Denizli Belediyesi, AKUT ve AFAD, 17 Ağustos Depremini Anma ve Anlama Gecesi düzenledi

17 Ağustos depremi tatbikatla anıldı
18 Ağustos 2013 Pazar 15:51 tarihinde eklendi, 1.122 kez okundu.

14 yıl önce yaşanan ve binlerce kişinin ölümüne yol açan 17 Ağustos depremi dolayısıyla düzenlenen etkinlikte kurtarma tatbikatı yapıldı. Çınar Meydanı'ndaki etkinliğe Denizli Belediye Başkan Vekili Sezai Günalp, AKUT Denizli Ekip Lideri İbrahim Yıldız ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinlikte, 17 Ağustos Depremi'ndeki kurtarma çalışmaları sırasında çekilen fotoğraf sergisi de yer aldı. Birçok kişi büyük bir dikkatle sergiyi gezerek o günlerin acısını tekrar yüreklerinde hissetti. Denizli Belediyesi Konservatuvarı sanatçıları da o dönemin ruhuna uygun, insanları hüzünlendiren eserleri çalarak duygu dolu anların yaşanmasına yol açtı. Bir AKUT görevlisinin deprem sonrası yaralı bir çocuğun görevlilerce kurtarılmasını konu alan fotoğrafı yerleştirme anı ise ortamın duygu seline dönüşmesine yol açtı. Program başlangıcında ise depremde hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

17 Ağustos Depremi'nde Kocaeli'nde öğrenci olan AKUT görevlisi Nilay Yıldız, o anki anılarını katılımcılarla paylaştı. Yıldız, ölümün eşiğinden kendisini AKUT görevlilerinin kurtardığını belirtti. Başkan Vekili Günalp de 14 yıl önce meydana gelen depremin toplumda derin yaralar açan izler bıraktığını vurguladı. Günalp, “Depremde resmi kayıtlara göre 17 bin üzerinde ölü, binlerce yaralı vardı. Binlerce insan da evsiz kaldı. İnsanlar çocuklarını, eşlerini, annelerini, babalarını sevdiklerini kaybetti. Türkiye ölü ve yaralılar için seferber oldu. Ekonomik kayıp ise ülkemizi derinden yaraladı. Bu deprem sonrası ülkemiz genelinde büyük bir kentsel dönüşüme ihtiyaç duyuldu. Deprem değil binalar insanlarımızı öldürdü. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, bu seferberliği de başlattı. Japonya'da bizdeki depremlerden çok daha şiddetlisi yaşanıyor. Ancak kayıplar nerdeyse yok denecek kadar az. Bizler de deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenip, evlerimizi ve yaşadığımız şehrimizi ona göre imar etmek zorundayız.” dedi. AKUT Denizli Ekip Lideri İbrahim Yıldız da deprem öncesi, deprem sırası ve deprem sonrasında yapılması gerekenleri katılımcılara anlattı. Vatandaşlar da sorular sorarak konu hakkında bilgi sahibi oldu.

Etkinliğin son bölümünde ise deprem sonrası 5 katlı bir binada mahsur kalan vatandaşların AKUT görevlilerince kurtarılması tatbikatı vardı. Gerçeği aratmayan tatbikat, vatandaşlardan büyük alkış aldı.


CİHAN