17 ton fazlalığımız var

Bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, dünyadaki yetişkin insanların toplam ağırlığının 316 milyon ton olduğunu ve bu rakamın, insanlığın 17 milyon ton aşırı kilolu olduğuna işaret ettiğini ortaya koydu.

17 ton fazlalığımız var
19 Haziran 2012 Salı 15:50 tarihinde eklendi, 1.085 kez okundu.

 

İnsanlığın fazladan sahip olduğu kilo, 170 uçak gemisinin toplam ağırlığına eşit. Bu karşılaştırmayı insan vücudu olarak değerlendirirsek, dünyada ortalama beden büyüklüğüne sahip 242 milyon insanın daha yaşadığını varsayabiliriz.
 
Avrupalı bilim insanlarının gerçekleştirdiği araştırma, dünya nüfusunun aşırı kilolu olduğunu farklı bir şekilde ortaya koyarken, nüfus artışının, insanların kapladığı toplam kütleyi de nasıl değiştirdiğini anlamada yeni bakış açıları sunacağını belirtti.
 
BMC Public Health dergisinde Pazar günü yayımlanan araştırmaya göre, “Birleşmiş Milletler (BM) nüfus tahminleri, 2050 yılı itibariyle, dünya nüfusunun 2.3 milyar artacağı yönünde. Nüfus ve vücut kütlesinin doğru orantılı artışı, ekolojik etkilerin de daha fazla hissedilmesine yol açacak” denildi.
 
FORMUL SON DERECE BASİT
Vücut kütlesi arttıkça, bu kütleyi korumak ve hareket etmek için daha fazla enerji harcıyoruz. Kısaca, kilo aldıkça, almamız gereken kalori oranı da artıyor. Araştırmacılar, buradan yola çıkarak, enerji kaynaklarına olan ihtiyacın sadece nüfus artışına bağlı olmadığını belirtiyor.
 
Dergide yayımlananan makalede, kilo artışının, nüfus artışını gölgede bırakacağı ifade edildi: “Önümüzdeki yıllarda en büyük nüfus artışı Asya ve Sahra-altı bölgelerinde yaşanacak olmasına karşın, ABD’de nüfus artışıyla ortaya çıkacak olan kilo fazlası, bu iki bölgedeki nüfusu tek başına gölgede bırakacak” dedi.
 
EN AĞIR 10 BÖLGE
Avrupalı araştırmacıların hazırladığı “En kilolu 10 ülke/bölge” sıralamasıda, ABD birinci oldu. “En hafif 10 ülke/bölge” sıralamasında ise Afrika ve Asyalı ülkeler öne çıktı. Bazı dikkat çeken veriler şöyle:
 
- 2030 yılında ABD nüfusunun yüzde 42’si obez olacak,
 
- Kuzey Amerika, dünya nüfusunun yüzde 6’sına ev sahipliği yapıyor olmasına karşın, dünyadaki toplam biyokütlenin yüzde 34’ünü kapsıyor,
 
- Dünya nüfusunun yüzde 61’ine ev sahipliği yapan Asya ise toplam biyokütlenin yüzde 13’üne sahip.
 
Bilim insanları, 2005’de dünyanın dört bir yanından topladıkları verilere dayanarak başlatılan araştırmada, nüfusların vücut kütle indeksini ve boy dağılımlarını ele aldı. Bu verilerle ortalama vücut kütleleri elde edildi ve toplam kütlenin elde edilmesi için bölgelerdeki nüfusla vücut kütleleri çarpıldı. Vücut kütle indeksi 25’in üzerinde olanlar aşırı kilolu olarak belirirken, 30’un üzerinde olanlar obez sınıfına dahil oldu.
 
Yetişkinler için 2005 yılında obeziteye bağlı olarak ortaya çıkan toplam kütle, 3.9 milyon ton olarak belirdi. Aynı yıl için, bir yetişkin için ortalama vücut ağırluğı 62 kilo olarak hesaplandı.
 
Bilim insanları, nüfusla beraber giderek artan toplam vücut kütlesinin, ekstradan 473 milyon insan için kullanılması gereken enerji ihtiyacına denk geldiğini ve bu rakamın dünya kaynaklarını fazlasıyla tehdit ettiğini belirtti.

NTV