2 liralık hortum yüzünden öldüler

Mogadişu'da sezeryan ile doğum yapmak üzere Benadir Devlet Hastanesi'ne getirilen bir anne, hastanede doğum esnasında nefes borusuna kaçan sıvıyı çıkartacak fiyatı 2 lira olan hortum olmadığı için bebeği ile birlikte hayatını kaybetti.

2 liralık hortum yüzünden öldüler
14 Mart 2013 Perşembe 14:55 tarihinde eklendi, 1.103 kez okundu.

 

Somali'nin başkenti Mogadişu'da sezeryan ile doğum yapmak üzere Benadir Devlet Hastanesi'ne getirilen bir anne, hastanede doğum esnasında nefes borusuna kaçan sıvıyı çıkartacak fiyatı 2 lira olan hortum olmadığı için bebeği ile birlikte hayatını kaybetti.
 
Kimse Yok Mu Afrika Sağlık Hizmetleri Gönüllü Doktoru Esat Ertekin'in bildirdiği geçtiğimiz hafta yaşanan bu olay, 14 Mart Tıp Bayramı'nın en dramatik hikayelerinden biri oldu.
 
Afrikalı annenin dramı, Kimse Yok Mu'nun çatısı altında Sudan, Somali, Uganda, Kenya, Etiyopya ve Libya'da şifaya vesile olan 327 doktor ve olayı yaşayan Dr. Kasım'ın bilinç altına silinmeyecek iz bıraktı.
 
SİLİNMEYECEK İZ BIRAKTI
 
Gönüllü olarak Afrika'ya giden anestezi uzmanı Dr. Kasım'ın, Benadir Devlet Hastanesi'nde yaşadığı trajik olay şöyle gerçekleşti: Beyaz önlüğünü giyen Dr. Kasım, acil bir doğum vakası gelince ameliyathaneye koştu. Doğum uzmanı doktor, yarı baygın halde ameliyathaneye getirilen kadına sezeryanla doğum yaptırma kararı verdi. Bunun üzerine isteyince anestezi uzmanı Dr. Kasım, hemen spinal anestezi yaptı. Ameliyat başlamak üzereyken hamile kadın kustu.
 
Her zaman olabilecek durum karşısında Dr. Kasım, kadının nefes borusuna kaçan sıvıyı çıkarmak için hemşirelerden aspiratör ve havayolu tüpü istedi. Ancak cevap alamadı. Hamile kadın hırıltılarla can çekişmeye başladı. Ameliyathanedeki bütün dolap ve çekmecelere bakmasına rağmen Dr. Kasım, hortuma benzeyen bir şey bile bulamadı. Üstelik sıvıyı çekmede kullanılacak aspiratör de çalışmıyordu. Dr. Kasım'ın panik haline rağmen çevresindeki diğer görevliler rutin halde çalışmayı sürdürdü. Afrikalı anne ve henüz doğmak üzere olan bebeği, fiyatı 2 lira olan hortum olmadığı için hayatlarını kaybetti.
 
Üstelik Benadir Devlet Hastanesi, Mogadişu'nun en büyük sağlık kuruluşuydu. Daha dramatik olanı ise Türkiye'de cep telefonuyla yapılan her 5 liralık SMS'in Afrika'da bazen 2 hayat kurtaracak güçte olmasıydı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu verilerine göre, 2012 yılında Türkiye'de 175 milyar adet kısa mesaj atıldı. Önceki yıl da SMS atımında Avrupa birincisi oldu.

CİHAN