20. Altın Koza Film Festivali başlıyor

Bu yıl 16 – 22 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Adana Büyükşehir Belediyesi 20. Altın Koza Film Festivali için geri sayım başladı.

20. Altın Koza Film Festivali başlıyor
11 Eylül 2013 Çarşamba 12:32 tarihinde eklendi, 1.216 kez okundu.

Önemli kültür – sanat etkinliklerinden biri kabul edilen festival, bu yıl da Türkiye ve dünyadan kısa, uzun metraj filmler ile belgeselleri sanatseverlerle buluşturacak. Organizasyonun gösterim bölümünde dünyadaki çeşitli festivallerden ödül almış filmlerin Türkiye prömiyerleri yapılacak. Toplam 215 film, 450 gösterimle izleyiciyle buluşacak. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ve Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması yılın iddialı yapımlarının çekişmesine sahne olacak. Bunların yanı sıra atölye çalışmaları, söyleşiler ve sergiler gerçekleştirilecek.

ALDIRMAZ: SANAT DOLU BİR ETKİNLİK OLACAK
Seyhan Oteli’nde düzenlenen basın toplantısında festivalle ilgili açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, sinema ve Yeşilçam denildiğinde Adana’nın akla geldiğini söyledi. Birçok sinema filmi ve dizinin Çukurova’da çekildiğini hatırlatan Aldırmaz, “Daha heyecanlıyız. Sorumluluğumuz fazla. Sanat dolu bir etkinlik olacak. Bu yıl da gezici sinema TIR’ı önemli noktalara gitti. Anadolu insanının dikkatini Altın Koza Film Festivali’ne çekti. Çevremizde o kadar olumsuzluklar var ki; sanat ve kültürle gündeme gelmenin ayrı bir özelliği var. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

ALTIN KOZA KENDİSİ İLE YARIŞIYOR
Geçen yıl ilk kez Başbakanlık Tanıtım Fonu’ndan sağlanan 500 bin liralık destek için başbakana teşekkür eden Aldırmaz, bu senede Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in etkinliğe yakışır katkıyı sunacağını ifade etti. Bu sezon Amfi Tiyatro ile otellerin yanı sıra ilk kez Çukurova Üniversitesi’ndeki kongre merkezini de kullanacaklarını anlatan Aldırmaz, soru üzerine Altın Koza’nın toplam bütçesinin 5 milyon TL olduğunu açıkladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın vereceği maddi kaynak miktarının şu an beli olmadığına işaret eden Aldırmaz, şöyle devam etti: “Altın Koza, Anadolu insanı ile yapılan tek festival. 81 vilayetle akrabayız. Gezici Sinema TIR’ı ile bu akrabalarımızı heyecanlandırıyoruz, buraya gelmelerini sağlıyoruz. Dolayısı ile bakanlıktan beklentimiz daha fazla. Altın Koza kendisiyle yarışıyor. Geçen yıllardaki gibi bina süslemelerine gitmedik. Sanat ve sanatçıya daha fazla ağırlık veriyoruz.”

Altın Koza Genel Müdürü ve Festival Koordinatörü Candan Yaygın, Kültür ve Turizm Daire Başkanı Ozan Aksu’nun da hazır bulunduğu programda Altın Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekil İsmail Timuçin ise etkinlik hakkında bilgi verdi.

YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLLERİ
20. Altın Koza Film Festivali’nin açılışı 16 Eylül Pazartesi akşamı saat 20.30’da Merkez Park Amfi Tiyatro’da gerçekleştirilecek. Türk sinemamsının unutulmaz yıldızları Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Filiz Akın açılışta Adana’da olacak. Sanatçı Göksel de eski Türk filmleri müziklerinden seçtiği repertuvarla sahne alacak. Festivalin Yaşam Boyu Onur Ödülleri, Türkiye sinemasının unutulmaz yıldızlarından Çolpan İlhan, İzzet Günay ve Demir Karahan ile yapımcı Necip Sarıcı’ya takdim edilecek.

HABABAM SINIFI ALTIN KOZA’DA
Festival kapsamında, Rıfat Ilgaz’ın ölümsüz eseri Hababam Sınıfı, özel bir sergiyle sanatseverlerle birlikte olacak. Dört bölümden oluşacak serginin ilk bölümü, Dolmuş dergisinde yayımlanan Hababam Sınıfı karikatürlerinden oluşacak. İkinci bölümde, 1965 yılında Ulvi Uraz Tiyatro Topluluğu tarafından sahneye konan Hababam Sınıfı müzikali fotoğrafları yer alacak. Ertem Eğilmez dönemi ile başlayacak üçüncü bölümde ise Hababam Sınıfı, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Sınıfı Tatilde, Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor isimli filmlerin fotoğraflarından oluşan bir seçki var. Dördüncü bölümde set fotoğrafları görülebilecek. Sergide ayrıca Münir Özkul, Ayşen Guruda, Adile Naşit ve Kemal Sunal'ın heykelleri yer alacak. Açılışı 18 Eylül Çarşamba günü saat 18.00’de, 75. Yıl Sanat Galerisi’nde yapılacak sergi 30 Eylüle kadar gezilebilecek.


CİHAN