20 yıldır dinmeyen acı!

Erzincan’ın Kemaliye İlçesi'ne bağlı Başbağlar Köyü'nde PKK tarafından öldürülen 33 masum vatandaş, katliamın 20'nci yılında anıldı.

20 yıldır dinmeyen acı!
05 Temmuz 2013 Cuma 17:32 tarihinde eklendi.
 'Başbağlar Katliamı'nın 20'nci yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma törenine geçen yıl olduğu gibi bu yıl da iktidar ve muhalefet partilerine bağlı milletvekilleri de katılarak birlik, beraberlik mesajları verildi.
 
Erzincan’a 223, Kemaliye ilçesine ise 70 kilometre uzaklıktaki Yukarı Barasor Vadisinin son köyü olan Başbağlar'da bugün düzenlenen anma törenine Vali Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanvekili Osman Terzioğlu, AK Parti Milletvekilleri Sebahattin Karakelle, Bünyamin Özbek, Cemal Akın, CHP milletvekilleri Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, Muharrem Işık, Malik Ecder Özdemir, Kemaliye Kaymakamı Fatih Kaya, Belediye Başkanı AK Partili Mustafa Haznedar, İl Jandarma Komutanı Albay Nuh Köroğlu, Emniyet Müdürü Mustafa Elaman, çevre il ilçe ve belde belediye başkanları, daire müdürleri ve vataşdaşlar katıldı.
 
KÖYÜN GİRİŞİNDE ÇOCUKLAR, ACILARINI DİLE GETİRDİ
 
Köyün girişinde toplanan çocuklar PKK'ya tepkilerini taşıdıkları döviz ve pankartlar ile gösterdiler. Başbağlar saldırısının acısını halen yüreklerinde taşıdıklarını ifade eden köy sakinleri, faillerin yakalanarak cezalandırılmasını isterken gözyaşlarını tutamadı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından katliamdan yaralı olarak kurtulan Köy Muhtarı Ali Akarpınar, Sivas ile Başbağlar katliamının amaç ile sonucunun bir çok yönü ile birbirine benzer olduğunu anımsattı. Muhtar Akarpınar, "Maalesef Sivas olaylarına gösterilen ilgi ve hassasiyet, kamuyonu yönlendiren kuvvetler ve sivil toplum kuruluşlarının bir kısmı tarafından Başbağlar katliamına gösterilmemiştir. Başbağlar köyü katliamını yapanlar bıraktıkları bildirilerde açıkça 'Sivas katliamının hesabı sorulmuştur' demişlerdir" diye konuştu. 
 
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MAKTAP: NEFRETLE KINIYOR, LANETLİYORUM
 
9 yaşındaki Zeynep Aydınlı'nın 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez' şiirini okumasının ardından kürsüye gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, Başbağlar'da 33 masum insanın hayatının söndürüldüğünü belirterek şunları söyledi:
 
"Bugün bu acıyı yeniden paylaşmak ve bir nebze olsun bu acıyı hafifletmek için aranızdayız. Şehitlerimize Tanrı’dan rahmet diliyorum. Bu acıyı bize yaşatanları nefretle kınıyor, lanetliyorum. Bugünkü birlik beraberlik tablosu gerçekten çok önemli. Suçluların halen gerekli cezayı almamış olmaları buradaki yürekleri kanatıyor. Biz CHP olarak bu konuda üzerimize düşen her gayreti harcayacağız." 
 
MİLLETVEKİLİ KARAKELLE: BUNLAR 'İNSAN' DEĞİL, 'YARATIK'
 
AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle ise Başbağlar’ı Sivas, Çorum, Kahramanmaraş ile birlikte değerlendirmek üzere bulunduklarını ifade ederek, "Özellikle bu saydığımız yerlerde bizi birbirimize düşürmek, özellikle de bu bölgelerde alevi- sünni çatışması meydana getirmek için katliam yapan o canileri hep birlikte kınıyoruz. Ben onlara 'insan' demiyorum. 'Yaratık' desek çok daha doğru olacak. Bu milletin birlik ve beraberliği bölmeye kimsenin gücü yetmeyecek. Başbağlar’daki, Sivas’taki analar da bizim analarımız. Sivas olaylarını tezgahlayanlar, provokatörler Başbağlar'da da aynı. Hiçbir zaman farklı yerlerde bunları aramayalım." 
 
VALİ AKDEMİR: TUZAKLARA DÜŞMEYECEĞİZ
 
Son olarak konuşan Vali Abdurrahman Akdemir de her şeye rağmen 'inadına' bir ve bareber olduklarını, bundan sonra da olacaklarını vurgulayarak, "Tuzaklara düşmeyeceğimizi, kimsenin bizi bölemeyeceğini haykırmak için geldik. 20 yıl önce masum insanlarımızı uğradığı hain saldırıyı gerçekleştiren kanlı ve kirli ellerin ne denli insanlıktan yoksun olduklarını ve terörün asla mantığının olmadığını tüm dünyaya haykırmak için bir araya geldik" dedi.
 
Konuşmaların ardından Başbağlar Kültürevinin açılışı yapıldı. Tören, katledilen 33 masum insan için yapılan Şehitlik Anıtının ziyareti ve yapılan duaların ardından sona erdi.
 
5 KİŞİYİ DİRİ DİRİ YAKMIŞLARDI 
 
Başbağlar köyüne 5 Temmuz 1993’te akşam saatlerinde gelen 100 kişilik PKK'li grup tüm köy halkını meydanda topladı. Kadın, erkek, yaşlı, çocuk herkese 1.5 saat propaganda yapan teröristler daha sonra halkın üzerine otomatik silahlarla ateş açtı. Başbağlar'da ilk ateşte 28 kişi hayatını kaybetti. Terövristler, bir kadın ile biri çocuk olmak üzere 5 kişiyi de ateşe verdikleri evlerde diri diri yaktı.

DHA