200 milyon dolara yenilendi

Özelleştirme programı kapsamında 372 milyon dolar bedelle 36 yıllığına Limak Grubu'na devredilen İskenderun Limanı'nda 200 milyon dolar yatırım yapılıp, yıllık 1 milyon 300 bin adet konteyner elleçleme kapasitesine ulaşıldı.

200 milyon dolara yenilendi
29 Mayıs 2013 Çarşamba 17:35 tarihinde eklendi, 1.157 kez okundu.
Limak İskenderun Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (LimakPort) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bacaksız, Mersin Limanı'na kıyasla ihracatçı ve ithalatçı firmalara yüzde 25 daha ucuza hizmet vermeye başladıklarını söyledi. Serdar Bacaksız, Genel Müdürü Cem Aysel ve yönetim kurulu üyeleri Adana'da düzenlenen toplantıda LimakPort İskenderun Limanı'nda yürütülen yenileme çalışmaları ve yürütülen hizmetler konusunda bilgilendirme yaptı. Serdar Bacaksız, 1,5 yıllık süreçte yenileme yatırımlarına yaklaşık 200 milyon dolar harcadıklarını, 550 metrelik rıhtımda 3 adet mobil vinçle geçen mart ayından itibaren konteyner elleçlemeye başladıklarını anlattı. Bacaksız, sipariş edilen STS ve RTG tipi dev vinçlerin ağustos ayından itibaren işletmeye alınacağını, 370 metre uzunluğundaki ikinci konteyner rıhtımı inşaatının bu yılın sonunda tamamlanacağını belirtti.
 
'ÜCRETLER MERSİN'E GÖRE YÜZDE 25 DÜŞÜK'
 
Doğrudan 250, dolaylı olarak da bin kişiye istihdam sağladıklarını kaydeden Bacaksız şöyle konuştu:
 
"İlk etap yatırımların tamamlanmasıyla birlikte 2013 yılı sonunda limanın kapasitesi yıllık 1 milyon 300 bin adet konteyner elleçlemeye ulaşacak. İskenderun Limanı, hem maliyet, hem de hız açısından bölge sanayicilerinin işine büyük katkı sağlayacak. Adana'nın merkezinde olduğu bölge için ulaşım kolaylığına sahip İskenderun Limanı'nın da ücretler, Mersin Limanı'na kıyasla yüzde 25 daha düşük olduğu için ihracat ve ithalat firmaları lojistik maliyetlerini aşağı çekecek."
 
'HASSA TÜNEL PROJESİYLE ÖNEMİ ARTACAK'
 
LimakPort İskenderun Limanı Genel Müdürü Cem Aysel ise, Gaziantep başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerinin deniz yoluyla dünyaya açılan kapısının İskenderun olduğunu, Hassa Tünel Projesi'yle bu limanın öneminin katlanacağını vurguladı. Amanos Dağları'na açılacak tünellerle Gaziantep, Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa öncelikli olarak Güneydoğu ve Doğu illerinden İskenderun Limanı'na ulaşımın kısalacağına dikkat çeken Cem Aysel, "Türkiye genelinde yıllık 6 milyon adet konteyner elleçlemesi yapılıyor. 1.3 milyon konteyner kapasitemizi ülkemizin 2023 hedeflerine göre yıllık 3 milyona çıkarmayı amaçlıyoruz. Hassa Tünel Projesi'nin gerçekleşmesi bu kapasitenin değerlendirilmesini kolaylaştıracaktır. Çünkü, mesafe kısalacağı için nakliye maliyetleri de düşecektir" diye konuştu.

DHA