'2012 Uluslararası Itri Yılı'nın açılışı yapıldı

UNESCO tarafından ilan edilen ''2012 Uluslararası Itri Yılı''nın açılışı, Itri'ye ait Segah makamındaki sema gösterisinin Yenikapı Mevlevihanesi'nde gerçekleştirilmesiyle yapıldı.

2012 Uluslararası Itri Yılının açılışı yapıldı
27 Ocak 2012 Cuma 23:56 tarihinde eklendi, 1.599 kez okundu.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Enstitü Müdürü Prof. Dr. Recep Şentürk, Itri'nin 300. ölüm yıl dönümü nedeniyle bir araya geldiklerini söyledi. 
    
Medeniyetler İttifakı Enstitüsü'nün faaliyetlerini Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi bünyesinde yürüttüğünü ifade eden Şentürk, "3 dilde eğitim veren enstitümüzün özelliği çok dilli, çok uluslu ve çok disiplinli olmasıdır" dedi. 
    
Mevlevi tarikatında sanatın manevi eğitimin bir aracı olarak kullanıldığını belirten Şentürk, "Sanat güzelliği takdir etmeyi insana öğretir, ruhunu inceltir. Böylece insanın mükemmelliğe gitmesini sağlar. Itri Yenikapı Mevlevihanesi'nde yetişen güzide şairlerden biridir" diye konuştu. 
    
Konuşmaların ardından Kültür Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Sema Topluluğu tarafından Itri'nin en önemli bestelerinden biri olan Segah makamındaki sema gösterisi gerçekleştirildi. 
     
-BM Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio 
     
Ayinin ardından bir konuşma yapan Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Bekir Karlığa, "Medeniyetlerin üç temel esası vardır. İlim, sanat ve mimaridir. Her medeniyet özgün eserler ortaya koymuştur. Osmanlı medeniyeti sanat alanında muhteşem eserler ortaya koymuştur. Bunların arasında musiki önemli yer teşkil eder. Şair Yahya Kemal'in dediği gibi; 'Musikinin en önemli isimlerinden biri Itri'dir'. Medeniyetler İttifakı Projesi, yüzyılın önde gelen küresel insan ve barış projesidir. Bu proje ile Medeniyetler İttifakı Enstitüsi faaliyete geçmiştir" şeklinde konuştu. 
    
Portekiz Eski Cumhurbaşkanı ve BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio da, "Burada büyük sanat adamını anmak için toplandığımız için mutluluk duyuyorum" dedi.