2013'ün en güçlü Güneş patlaması!

NASA, 2013’ün en güçlü güneş patlamasının yaşandığını duyurdu. Güneş’te dün gerçekleşen patlamanın saçtığı radyoaktif parçacıklar, Dünya’nın çeşitli bölgelerinde geçici olarak radyo ağının kesilmesine neden oldu.

2013ün en güçlü Güneş patlaması!
12 Nisan 2013 Cuma 13:00 tarihinde eklendi, 3.295 kez okundu.

Güneş, 2013’ün şu ana kadar tespit edilen en büyük patlamasına tanık oldu. Orta dereceli olduğu belirtilen M6.5-sınıfı güneş fırtınası, dün TSİ 09.16’da yaşandı. Patlama, taç kütle atımı olarak adlandırılan süper sıcaklıktaki Güneş plazmasının patlaması olayıyla aynı ana denk geldi.

 
NASA yetkilisi Karen Fox, “2013’te şu ana kadar yaşadığımız ne şiddetli patlamaydı... Güneş’in 11 yıllık döngüsünün 2013 sonlarında maksimum faaliyet ortaya koymasını beklediğimiz günlerde parlamalar da artıyor” dedi.
 
NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) uzay aracı, gümeş patlamasına ait etkileyici görüntüleri kaydetmeyi başardı. Video, bilim insanlarına patlamayı detaylı bir şekilde gözlemleme şansı sundu.
 
Space.com’un haberine göre, M-sınıfı güneş patlamaları, en güçlü patlama kabul edilen X-sınıfı patlamalardan 10 kat zayıf. Büyük bir tehdit oluşturmasa da Dünya’daki hava olaylarını etkileyebilen M-sınıfı patlamalar, iletişim ağında kesintilere neden olabilirken, Kuzey Işıkları’nı oluşturuyor.
 
Abd Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi, güneş patlamasının küresel radyo ağında R2 şiddetinde (en yüksek R5) kısa süreli kesintisine neden olduğunu belirtti.
 
Güneş patlamalarının neden olduğu kozmik fırtınalar, doğrudan Dünya’ya yöneldiklerinde yörüngedeki uydu ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nu (UUİ) olumsuz etkilediği gibi Dünya’nın atmosferine de çok yoğun radyaoktif parçacık yağmasına neden oluyor.
 
Güneş, her 11 yılda tamamlanan ve üzerindeki siyah lekelerin sayısında değişim yaşanan döngüyü 2013’te tamamlanacak. Güneş, içinde bulunduğumuz 24’üncü döngünün ilk önemli patlamasını yılbaşı gecesi yaşamıştı.

NTV