2013'ün ilk ay tutulması!

Türkiye'de dün saat 21.04'te başlayan parçalı Ay tutulması bugün 01.11'de sona erdi. Ay'ın yüzeyindeki gölgelenme hafif olduğu için, tutulmadan çok şey bekleyenler hayal kırıklığına uğradı

2013ün ilk ay tutulması!
26 Nisan 2013 Cuma 09:01 tarihinde eklendi, 1.628 kez okundu.

TÜBİTAK Bilim ve Teknoloji Dergisi ile TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin hazırladığı 2013 Yılı Gök Olayları Yıllığı’na göre, bu yılki 3 ay tutulmasının ilki dün 21.04 ile bugün 01.11 saatleri arasında yaşandı.

 
KIZILLIK OLUŞTU 
 
Havanın açık olması nedeniyle parçalı  Ay tutulması vatandaşlar tarafından net bir şekilde izlendi. Dünyanın gölgesi Ayı'n üzerine tam geldiğinde ay üzerinde kızıllık oluştu. Gölge yavaş yavaş çekilmeye başlayınca kızıllık yerini ayın eski haline bıraktı ve aydınlık göründü. Fakat bu değişim tam Ay tutulmasındaki kadar belirgin olmadı.
 
BU YIL 2 TUTULMA DAHA VAR 
 
Bu yıl iki Ay tutulması daha gerçekleşecek. 18-19 Ekim’deki yarı gölge Ay tutulması ülkemizden gözlenebilirken, 25 Mayıs’taki yarı gölge ay tutulması ise ülkemizden gözlenemeyecek.
 
Ay tutulması Dünya’nın Ay ile Güneş arasına girmesiyle oluşuyor. Ay'ın Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür. Ay tutulması, dolunay zamanında ve ayın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Güneş karşı düğüm noktasında veya ona yakın olmalıdır.

DHA