2022'de Almanya Çalışma Vizesi Şartları ve Başvuru İşlemleri

Statista 2022 verilerine göre işsizlik oranı \%5,4 ile Almanya, dünyanın en düşük işsizlik oranına sahip ülkelerinden biridir.

2022de Almanya Çalışma Vizesi Şartları ve Başvuru İşlemleri
23 Mayıs 2022 Pazartesi 10:17 tarihinde eklendi, 1.119 kez okundu.

Statista 2022 verilerine göre işsizlik oranı %5,4 ile Almanya, dünyanın en düşük işsizlik oranına sahip ülkelerinden biridir. Almanya’da iş imkanlarının çeşitliliğin yüksek olması ve çalışma standartlarının kaliteli olmasından ötürü yabancı uyruklu kişiler tarafından en çok tercih edilen ülkelerin başında gelmektedir.

 

Almanya’da çalışmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının gerekli kriterleri karşılaması ve Almanya çalışma vizesi başvurusunda bulunması gerekmektedir.
 

Türkiye’den yapılan Almanya çalışma vize başvurularında başvuru onay oranı en yüksek akredite kurum Vizem.net danışmanlarından Almanya çalışma vizesi şartları ve vize başvuru işlemleri hakkında en çok merak edilenleri öğrendik.
 

Almanya Çalışma Vizesi Nedir?
 

Almanya’da yasal olarak çalışmak için yabancı uyruklu kişilerin alması gereken uzun süreli vize türüne Almanya çalışma vizesi denmektedir. Almanya’da resmi ve yasal olarak çalışmak ve çalışma süresince Almanya’da ikamet edebilmek için Almanya çalışma vizesine ihtiyaç duyulmaktadır.
 

Almanya Çalışma Vizesi Türleri Nelerdir?
 

Almanya çalışma vizesi türleri aşağıda verilmiştir.
 

  • Personel, işçi vizesi
  • Serbest meslek vizesi
  • İş arama vizesi
  • Au Pair ile çalışma vizesi
  • Yaz tatili çalışma vizesi
     

Almanya Çalışma Vizesi Şartları Nelerdir?
 

Almanya çalışma vizesi şartları aşağıda listelenmiştir.
 

  • Kişinin geçerli bir pasaporta sahip olması
  • Almanya’da bulunan bir şirket tarafından kişinin mesleği ile ilgili iş teklifi alması
  • İş sözleşmesinin imzalanmış olması
  • Zorunlu sağlık sigortası sertifikasının işveren tarafından hazırlanması (en geç işe başlama gününe kadar yaptırılması)
  • Kişinin çalışacağı şirkete bağlı olarak istenilen düzeyde Almanca dil bilgisine sahip olması
     

Almanya'da Çalışmak İçin Dil Şartı Nasıldır?
 

Almanya’da çalışmak için sabit bir dil şartı bulunmamaktadır ve Almanya’da çalışılacak şirkete bağlı olarak istenen Almanca dil bilgisi düzeyi değişkenlik gösterebilmektedir. Almanya’daki şirketler Almanca dil şartı koşmayabilmekle beraber genellikle çalışacak kişinin B1 düzeyinde Almanca veya İngilizce dil bilgisine sahip olmasını istemektedir.
 

Almanya Çalışma Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
 

Almanya çalışma vizesi evrakları aşağıda sıralanmıştır.
 

  • Almanya çalışma vizesi başvuru formu:Bilgisayarda doldurulan Almanya çalışma vizesi başvuru formunun eksiksiz ve tutarlı bilgiler içermesi ve başvuru sahibi tarafından imzalanması gerekmektedir.
  • Pasaport:Başvuru yapılan vize süresinin bitiş tarihinden sonra en az 3 ay daha geçerli olan ve sayfaları arasında en az 2 boş sayfa olan pasaportun ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Fotoğraf:Başvuru sahibine ait teslim edilmesi gereken 2 adet fotoğrafta yüz ölçülerinin fotoğrafın %70’ini kaplaması istenmektedir.
  • İş teklifi belgesi ve iş sözleşmesi:Başvuru sahibi ile Almanya’daki işveren kurum arasında imzalanmış iş sözleşmesi ve davet mektubunun sunulması gerekmektedir.
  • Almanya İş Ajansı belgesi:Varsa Almanya İş Ajansı tarafından başvuru sahibi adına düzenlenen belgenin sunulması gerekmektedir.
  • Seyahat sağlık sigortası:Almanya’da çalışılacak süre boyunca başvuru sahibi adına düzenlenmiş seyahat sağlık sigortasının ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • İkametgah:Başvuru sahibinin ülkesinde ikamet ettiği adresi gösteren ikametgah belgesini teslim etmesi gerekmektedir.
  • Özgeçmiş:Başvuru sahibine ait detaylı özgeçmişin başvuru evrakları arasına eklenmesi gerekmektedir.
  • Mesleki yeterlilik belgeleri:Başvuru sahibinin Almanya’da çalışacağı mesleğe yönelik geçmişte aldığı sertifika ve mesleki yeterlilik belgeleri sunması gerekmektedir.
  • Diploma:Başvuru sahibinin mezuniyet bilgilerini gösteren diplomanın sunulması gerekmektedir.
  • Niyet mektubu: Vize başvuru sahibinin Almanya’da çalışmaya yönelik niyetini ve çalışacağı işyerine ait bilgiler ile kişisel bilgilerinin yer aldığı niyet mektubu resmi bir dille yazılmalıdır.
  • Adli sicil kaydı:Başvuru sahibinin herhangi bir sabıka kaydına sahip olmadığını gösteren adli sicil kaydı e-devlet üzerinden alınabilmektedir.
  • Almanya ulusal vize dekontu:Almanya çalışma vizesi başvurusuna dair ödenmesi gereken vize harç bedeli dekontunun ibraz edilmesi gerekmektedir.
     

Almanya Çalışma Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
 

Almanya çalışma izni başvurusu yapabilmek için ilk olarak Almanya’da hizmet veren bir şirketten iş teklifi alınması gerekmektedir. Almanya’daki herhangi bir şirketten iş teklifi almış kişilerin Almanya Konsolosluğu çalışma vizesi başvurusu için gerekli evrakları hazırlaması gerekmektedir.
 

Vize başvurusu evrakları hazırlandıktan sonra yetkili aracı kurum olan İdata üzerinden vize randevusu alınmaktadır. İdata Almanya çalışma vizesi için gerekli olan evraklar ilgili randevu tarihinde teslim edilmekte, biyometri işlemleri tamamlanmakta ve vize ücreti ödenmektedir. Tamamlanan vize başvurusu sonrasında vize sonucu için beklenmektedir.
 

Almanya Çalışma Vizesi Ücreti Ne Kadardır?
 

Almanya çalışma vizesi harç ücreti 75 Euro’dur. Almanya çalışma vizesi başvuru harcı, danışmanlık hizmeti, biyometri işlemleri, seyahat sağlık sigortası ve gerekli görüldüğü durumlarda noter masrafları ve yeminli tercüme hizmeti dahil 2022 yılı için toplamda 420 Euro tutmaktadır.
 

Almanya Çalışma Vizesi Kaç Günde Çıkar?
 

Almanya çalışma vizesi ortalama 1 ay ile 3 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Vizenin sonuçlanma süresi, ilgili dış temsilcilikte yaşanan yoğunluklar, tatil günleri ve başvuru incelemesinin uzun sürmesi gibi sebeplerle değişkenlik göstermektedir.
 

Almanya’da Çalışmak İsteyen Kişilerin Bilmesi Gerekenler
 

Almanya’da çalışmak isteyen kişiler için merak edilen soruların yanıtlarına aşağıda yer verdik.    
 

Yeşil Pasaport Almanya Çalışma İzni Gerektirir Mi?
 

Yeşil pasaport sahibi olan kişiler, Almanya’da çalışmak için çalışma izni muafiyetinden faydalanamamaktadır. Yeşil pasaport hamillerinin Almanya çalışma vizesi alması gerekmektedir.
 

Almanya çalışma vizesi, uzun süreli (D tipi) Almanya vizesinin alt kategorisi olarak düzenlenmektedir. Türkiye’de yapılan Almanya vizesi başvuruları Türkiye’deki Almanya Konsolosluğu tarafından değerlendirilmektedir.
 

Almanya İş Arama Vizesi Uzatılabilir Mi? 
 

Almanya’da iş arama amacıyla düzenlenen Almanya iş arama vizesinin süresi uzatılamamaktadır. En fazla 6 aylık süre ile düzenlenen Almanya iş arama vizesi süresi boyunca Almanya’da iş bulunamaması durumunda kişinin kendi ülkesine dönmesi mecburidir.
 

Almanya iş arama süresi kapsamında Almanya’da iş bulan kişilerin kendi ülkesine dönmesine gerek kalmadan Almanya oturum ve çalışma izni başvurusunda bulunması gerekmektedir.
 

Almanya'da Turist Vizesiyle Çalışmak Mümkün Müdür? 
 

Almanya’ya turist olarak gidip çalışmak mümkün değildir. Almanya’da turist vizesi ile çalışmak yasal olmadığı için sonucunda cezai işlem ve vize yaptırımları uygulanmaktadır. 
 

Almanya TuristVizesini Çalışma Vizesine Çevirmek Mümkün Müdür?
 

Almanya turist vizesini çalışma vizesine çevirmek mümkün değildir. Almanya turist vizesine sahip kişiler, Almanya çalışma vizesi almak istediğinde vatandaşı olduğu ülkeye dönüp Almanya çalışma vizesine başvurmaktadır.
 

Polonya Vizesiİle Almanya'da Çalışmak Mümkün Müdür?
 

Polonya vizesi ile Almanya’da çalışmak mümkün olmamaktadır. Almanya’da çalışmak isteyen kişilerin Almanya’da çalışma vizesi hamili olması gerekmektedir.
 

Schengen Vizesi İle Almanya'da Çalışmak Mümkün Müdür?
 

Hayır, Schengen vizesi ile Almanya’da çalışmaya izin verilmemektedir. Almanya çalışma vizesi veya Almanya iş vizesi, Almanya uzun süreli (ulusal) vize kategorisinde değerlendirilen vize türleridir.