"2023 hedefinde birincilik yakışır"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin 2023 hedefinde çıtayı yükselttiğini söyledi.

2023 hedefinde birincilik yakışır
05 Nisan 2013 Cuma 21:50 tarihinde eklendi.

 

Hisarcıklıoğlu, tarihte 16 imparatorluk kurmuş ve kıtalara hükmetmiş Türk Milleti’ne Dünya’nın en büyük 1. ekonomisi olma hedefinin yakışacağını söyledi. 
 
Üreten Samsun’un Yıldızları Ödül Töreni, Samsun Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası’nda yapıldı. Ödül törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, milletvekilleri, sanayi ve ticaret odaları başkanları ile iş adamları katıldı. 
 
Ödül töreni öncesinde konuşma yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin geleceğinin müthiş derecede açık olduğunu söyledi. 30 yıl öncesinde 3 milyar dolarlık 5 tane tarım ürünü ihracat eder konumdan yüzde 92’si sanayi malı olan 152 milyar dolarlık ihracat yapar konuma gelindiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisinin büyük bir evre geçirmekte olduğunu kaydetti. Türk müteşebbisinin önünü ve vizyonunu 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın açtığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Açık söyleyeyim kıymetini bilemedik. Gidin yurt dışına mal satın deyince hepimiz ‘Ne var neyi satacağız.

Anadolu mu, hacı Murat’ı, Renault 12’yi mi satacağız’ dedik. Ama önümüzü açınca nereye geldik biliyor musunuz? Geçen yıl sayın Cumhurbaşkanımızla beraber İngiliz kraliçesinin sarayında yemekteyim. Yanımda da İngiltere Eski Dışişleri Bakanı Jack Straw oturuyor. Ben Türkiye ekonomisinin, siyasi ve ekonomik istikrarla nereden nereye geldi diye anlatırken, ‘Anlatma anlatma ben biliyorum’ dedi. Nereden biliyorsun diye sorunca ‘Evden biliyorum, evdeki çamaşır, bulaşık makinesi buzdolabı hepsi Türk malı’ dedi. İşte bu sizlerin müthiş başarı hikayesidir.” diye konuştu. 
 
Allah’ın Türk Milleti’ne petrol ve doğal gaz yerine müteşebbis ruhu verdiğini söyleyen TOBB Başkanı, “Biz de bunu 30 senede keşfettik. Şimdi artık patlama noktasına geldik. Devlet, hükümet olarak hedef koyduk. Hedef ne? 2023’te Dünya’nın ilk 10 büyük ekonomisine arasına girmek. Bunun anlamı, bugünkü durumumuza göre 2.5 misli daha zengin olmak istiyoruz demektir. Bu aslında Türkiye’nin zenginleşme projesidir. Türk özel sektörü olarak biz ülkemizi 10 büyük ekonomi arasına sokabiliriz. Ama bize 10.culuk yetmez. Bize birincilik yakışır. Dünya’da başta millete nasip olmayacak şekilde tarihte 16 tane imparatorluk kurmuşuz. Kıtalara hizmet etmişiz. O neslin torunları olarak bize birincilik yakışır.” şeklinde konuştu. 
 
“KAÇAK AKARYAKIT SATANIN LİSANSLI BÜTÜN FAALİYETLERİ DURDURULACAK”
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda getirilen yenilikleri anlattı. Yeni kanunda müteşebbisin rekabet gücünü artıracak yasal zemini sağladıklarını hatırlatan Bakan Hayati Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığı yapıp satanlara lisans iptali cezası getirdiklerini vurguladı. Bakan Yazıcı, “Biz insanları cezalandırmak için bu düzenlemeyi getirmiyoruz. Haksızlığı, yasa dışılığı ortadan kaldırmak için getiriyoruz. Kesinleşmemiş verilere dayanarak insanları cezalandırma hakkımız yok. Akredite laboratuarlarında yapılacak testlerde kaçak ürün kullandığı saptanan bu tür işletmelerin lisansa bağlı bütün faaliyetleri derhal durdurulacak.” açıklamasında bulundu.
 
“KEFALETTE EŞ ŞARTINA YENİ DÜZENLEME”
 
Temmuz ayında çıkarılan kefalette eş şartı uygulamasını değiştirmeye yönelik yaptıkları yeni düzenlemeden de bahseden Bakan Yazıcı, “O kanun çıkıp yürürlüğe girene kadar kefalette eşin rızası diye bir sorunun dile getirildiğini duymadım. Kanun yürürlüğe girdikten sonra değişik bir takım sesler geldi. Onu da ele aldık, geçen hafta çıkan Türk Borçlar Kanunu’nun 580.ci maddesini yeniden düzenledik.

Bu düzenlemeyle şayet kefalet ilişkisi kişinin hissedar olduğu işletmeyle alakalı, kendisine ait işletmesiyle doğrudan ilişkili ya da kredi kefalet kooperatifi esnaf ve sanatkarımıza yine tarım kredi kooperatiflerimizin tarım alanında faaliyette bulunanların kullandıkları kredilerle ilgiliyse bu kefalet izni, kooperatiflerin kendi üyelerine sağladıkları finansal destekle bağlantılı ise buralarda eşin kefalette izni aranmayacak. Ama bunun dışında eşlerden herhangi biri tüketici sıfatıyla konut edindirmesi veya banka ve finans kurumlarında yaptığı ilişkilerde, işletmesiyle hiç alakası olmaksızın arkadaşının borcu dolayısıyla kefalet söz konusu ise orada eş izni aranacak.” ifadelerini kullandı. 
 
Üreten Samsun’un Yıldızları Ödül Töreni Bakan Hayati Yazıcı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile bürokratların Samsun Ticaret ve Sanayi Odası üyesi 27 iş adamı ile Samsun Ticaret Borsası Üyesi 14 iş adamına plaket vermesi ile sona erdi.

CİHAN