'21 Mayıs Dünya Süt Günü' kutlandı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her yıl düzenli olarak kutlanan 21 Mayıs Dünya Süt Günü kutlandı

21 Mayıs Dünya Süt Günü kutlandı
21 Mayıs 2013 Salı 15:27 tarihinde eklendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her yıl düzenli olarak kutlanan 21 Mayıs Dünya Süt Günü kutlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 'Okul Sütü Akıl Küpü' projesini başlatmasının ardından daha da anlam kazanan Dünya Süt Günü, Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ziya Gökalp İlköğretim Okulu işbirliği ile bu yıl daha farklı kutlandı. Okuldan seçilen bir grup öğrenci, sütün çiftlikten sofraya gelene kadar yaşadığı serüvene tanıklık etti.

Minik öğrenciler, ilk olarak, Yaylabaşı beldesinde bulunan bir süt üretim işletmesine götürülerek burada sütün kaynağı olan hayvanları, onların yaşamını ve sütün nasıl sağıldığını canlı olarak gördüler. Birçoğu ilk defa çiftliğe giden öğrencilerin heyecanlı oldukları görüldü. Burada öğrencilere hitap eden Erzincan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Naci Gün, Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun (IDF) 1956 yılında aldığı bir karar ile 21 mayıs tarihinin bütün üye ülkelerde “Dünya Süt Günü” olarak kutlandığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Naci Gün, “Özellikle çocukluk ve gençlik dönemlerinde süt içme alışkanlığının kazanılmasına özen gösterilmeli, çocuk ve gençler, bu besinleri her gün önerilen miktarlarda tüketmeleri için teşvik edilmelidir. Hepimizin de bildiği gibi ileri dönemlerde edindiğimiz alışkanlıkların temelinde çocukluk dönemindeki kazanımlarımız yer almaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı da bu dönemlerde kazanılmaktadır. Büyüme ve gelişme çağında olan çocukların süt ürünlerini tüketerek büyümesi ileri yaşlarda görülen osteoporoz (kemik erimesi) ve diğer hastalıklardan korunmada da çok önemlidir. Ülkemizde süt tüketimi, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kıyasla daha düşüktür. Ülkemizde kişi başına tüketilen içme sütü miktarı yıllık 24 litre civarındadır. Bu miktar birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerindedir. Oysa her yaş grubunun günde 2 su bardağı süt veya süt ürünlerini tüketmesi gerekmektedir. Sütün insan beslenmesindeki önemini çok iyi bilen bakanlığımız ülke genelinde başlattığı 'Okul Sütü Akıl Küpü' projesi ile de süt içme alışkanlığının kazanılmasında önemli rol oynamaktadır.” dedi.

Ardından, Gıda ve Yem Şubesi'nde görevli Veteriner Hekim Bülent Bakıcı tarafından öğrencilere sütün beslenmedeki önemi ve sağlıklı süt temin etmenin yolları anlatıldı. Daha sonra öğrenciler, bir süt işleme tesisine götürülerek, köylerden toplanan sütün geçtiği aşamaları ve sütün hangi şartlarda nasıl işlendiğini canlı olarak görme fırsatı buldu. İşletme Müdürü Mürsel Atış tarafından bilgilendirilen öğrenciler etkinlikten mutlu ayrıldı.


CİHAN