23 köy ve belde karantinaya alındı

Çanakkale'nin Biga İlçesi'ne bağlı Tokatkırı Köyü'nde, bazı ahırlarda bulunan hayvanlarda şap hastalığı tespit edilmesi üzerine toplam 23 köy ve beldede karantinaya alındı.

22 Şubat 2013 Cuma 22:01 tarihinde eklendi.

 

Tokatkırı Köyü'nde büyükbaş hayvanlarda çıkan şap hastalığına rastlandı. Laboratuvar sonuçlarının gelmesinin ardından, 18 Şubat itibariyle Tokatkırı Köyü merkez alınarak 3 kilometre çaplı koruma bölgesi, 10 kilometre çaplı gözetim bölgesi oluşturuldu.

Koruma bölgesine giren Tokatkırı, Kocagür ve Hacıhüseyinyaylası Köyleri'nde hayvan giriş çıkışı yasaklandı. Şap hastalığının daha fazla bölgeye yayılmaması için 10 kilometrelik gözetim bölgesi içine Biga'ya bağlı Örtülüce, Çakırlı, Karapürçek, Karahamzalar, Eskibalıklı, Karacaali, Geyikkırı, Göktepe, Kayapınar, Ağaköy, Aziziye, Akköprü, Güleç, Adliye, Çınarköprü, Çeşmealtı, Savaştepe ve Kaldırımbaşı köyleri ile Yeniçiftlik ve Gümüşçay beldeleri alındı. Bu belde ve köylerden hayvan çıkışı yasaklanırken, hayvan girişi ise serbest bırakıldı.
 
Biga Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Özkan, Biga'nın belde ve köylerinde hayvanlarda şap hastalığı ortaya çıkması üzerine, vatandaşların sağlığını tehdit edecek bir unsuru ortadan kaldırmak için belediye olarak gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi. Belediyeye ait mezbahaneye, karantinaya alınan yerlerden hayvan girişinin yasaklandığını belirten Başkan Özkan, "İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de bu konuda gerekli uyarıları yaptı. Bizde insan sağlığı için gerekli tüm hassasiyeti gösteriyoruz" dedi.
 
Biga İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan şap hastalığı açıklamasında ise şunlara yer verildi:
 
"Gözetim bölgesinden kesim için çıkacak olan hayvanlar müdürlüğümüzce görevlendirilen veteriner hekim tarafından muayene edildikten sonra verilen rapora istinaden Biga Belediye Mezbahası'na sevk edilebileceklerdir. Hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla idari ve fenni tedbirler alınmış olup, koruma bölgesinden başlanmak üzere aşılama çalışmalarına başlanmıştır."

DHA