2.64'ü geçti

ABD'de faiz artış beklentilerinin belirginleşmesiyle küresel piyasalarda değer kazanan dolar, Türkiye'de de güne yükselişle başladı ve 2.64 liranın üzerine çıktı.

2.64ü geçti
26 Mayıs 2015 Salı 16:59 tarihinde eklendi.
ABD'de faiz artış beklentilerinin belirginleşmesiyle küresel piyasalarda değer kazanan dolar, Türkiye'de de güne yükselişle başladı ve 2.64 liranın üzerine çıktı.
 
ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Başkanı Janet Yellen'in faiz oranlarının artırılarak para politikasının sıkılaştırılabileceğine ilişkin sözlerinin ardından dolar, Japon yeni karşısında sekiz yılın zirvesine çıkarken, altı önemli para biriminden oluşan sepet karşısında da bir ayın en yüksek düzeyine yükseldi.
 
Küresel piyasalardaki bu gelişmelerin ardından, güne 2.61 düzeyinden başlayan dolar, 2.6408 liraya kadar çıktı.
 
Avrupa para birimi euro ise sabah saatlerinde 2.8583 liraya kadar geriledikten sonra toparlanarak 2.877 lira düzeyine kadar yükseldi.
 
Dolardaki yükselişe paralel olarak Borsa İstanbul Endeksi birinci seansı yüzde 0.10 düşüşle 84 bin 483 puandan kapattı. Endeksin ikinci seanta kaybı ise 0.24 düzeyine çıktı ve 84 bin 363 puan oldu.
 
"Euro/dolar paritesinin 1'lerin altını görmesini bekliyoruz"
 
DHA'nın sorularını yanıtayan Egeli & CO Araştırma Strateji Direktörü Güldem Atabay Şanlı, geçen hafta Fed Başkanı Janet Yallen'ın çok net bir şekilde Eylül ayı mesajı verdiğine dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:
 
"Fed'in Eylül ayında 25 baz puanla faiz artışı yapacağı bekleniyor. İlerleyen süreçte ise Fed birer toplantı atlayarak artışa devam edecektir. ABD tarafı çok net görünüyor. Fed'in faiz artırmaya başlaması ile euro tarafında, Avrupa Merkez Bankası'nın genişmesiyle, euro/dolar paritesinin 1'lerin altını görmesini bekliyoruz. Yıl sonu, euro/dolar paritesini de hesaba katarsak dolar 2.80 lira olacaktır ve yıl içinde de bu rakamın üzerini görecektir."

DHA