27 Mayıs'ın 'kara kitabı' kayıp

27 Mayıs 1960 darbesinin üzerinden tam 53 yıl geçti. Türkiye'de darbeler zincirini başlatan 27 Mayıs'ın etkileri ise hala sürüyor.

27 Mayısın kara kitabı kayıp
26 Mayıs 2013 Pazar 12:04 tarihinde eklendi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kurulan Darbeleri Araştırma Komisyonu'nda dikkat çekici bir ayrıntı ortaya çıktı. 27 Mayıs Alt Komisyonu'nda yer alan bilgilere göre o dönem hazırlanan 'kara kitap' kayıp. '27 Mayıs 1960 darbesi sonrasında genelge ve yazılar' bölümünde, "Düşük iktidarın batak icraatını ve yüz karasını anlatan 'kara kitap' bilgisi yer alıyor. Ancak komisyon raporunda, "Söz konusu kitap arşivde bulunamamıştır." deniyor.

27 Mayıs Alt Komisyonu, konuya ilişkin Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık ve Çankaya başta olmak üzere bir çok yazışma yaptı. Kara kitabı soran komisyon, hep olumsuz cevap aldı. Genelkurmay Başkanlığı, kendilerinde böyle bir kitabın mevcut olmadığını savunuyor. Kara kitabın saklandığı mı yoksa yok mu edildiği bilinmiyor.

Kitapta nelerin yer aldığı ise merak konusu. Demokrat Parti iktidarının icraatlarını yerden yere vurmak amacıyla dönemin cuntası, bir çok kanun ve genelge çıkardığı biliniyor. Hatta Yassı Ada'da yargılamaları yapmak için kimi zaman bu kanunlara da başvurduğu ifade ediliyor. 


CİHAN