"28 Şubat'ın faturası 251 milyar TL'dir"

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'yla görüşmesinin ardından açıklama yapan eski Başbakanlardan Tansu Çiller, 28 Şubat'ın ekonomik faturasının 251 milyar TL olduğunu söyledi.

28 Şubatın faturası 251 milyar TLdir
07 Kasım 2012 Çarşamba 17:23 tarihinde eklendi, 1.013 kez okundu.

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, eski Başbakanlardan Tansu Çiller'i dinledi. Çiller, 28 Şubat sürecine ilişkin bildiklerini Yeniköy'deki evinde komisyon üyelerine anlattı.

 
Yaklaşık 5 süren görüşme sonrası açıklama yapan Tansu Çiller şunları söyledi:
 
"28 Şubat’a ilişkin görüşlerimizi paylaştık. 28 Şubat ezber bozan bir darbedir. İki farklı boyutu vardır. 28 Şubat bir süreçtir bir tarihi kapsamıyor. Bu darbe topla tüfekle yapılmadı ancak demokrasimizin en temel ilkesi ihlal edilmiştir. Çoğunluğa değil azınlığa iktidar kurma görevi verildi. Otel odalarında azınlık çoğunluk haline getirildi. Meclis iradesinin azınlığı otel odalarında, ikna odalarında çoğunluğa çevirildi.
 
Batı Çalışma Grubu'nun tek hedefi beni siyaseten bitirmekti. 28 Şubat'ta ben hedef alındım, bedeli millet ödedi.
 
Bu darbenin ekonomik faturasının 251 milyar TL olduğu resmi kayıtlara geçmiştir. Bu rakam o günün milli gelirinin 1.5 katıdır. Ekonomik kriz ve banka boşaltmalar darbenin sonucudur.
 
Sadece TSK'nın değil, hepimizin özeleştiri yapması lazım.
 
Kişisel bir hesaplaşmaya girmiyorum. Kimseden şikayetçi olmayacağımı söyledim.
 
28 Şubat sürecinde ben ve DYP çökertildik."
 
Komisyon Başkanı Nimet Baş da, bu konuda ayrıntılı bir değerlendirme yapmaktan kaçındıklarını belirterek, "Komisyonda görüşlerine başvurduğumuz tüm fikirleri bir raporla değerlendireceğiz" diye konuştu.
 
Baş, "Sorularımıza samimiyetle, açıklıkla cevap verdiğini düşünüyoruz. '28 Şubat süreci ezber bozan bir darbedir' dedi. Açıkça kendisinin hedef olduğunu ifade etti. Azınlığın tahakkümünün çoğunluk üzerinde demokratik olmayan yollarla oluşturulduğunu ve bu anlamda tüm siyasi ve ekonomik gelişmelerle siyasi aritmetiğin nasıl bozulduğunu paylaştı" dedi.

NTV