29 Ekim'de soğuk rüzgarlar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla TBMM’deki kutlamaları kabul etti.

29 Ekim 2011 Cumartesi 11:53 tarihinde eklendi, 1.151 kez okundu.


 

Devletin zirvesinin buluştuğu TBMM’deki törene MHP lideri Devlet Bahçeli katılmadı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tokalaşmazken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in yerine geçerken Başbakan ve Kılıçdaroğlu’na başıyla selam vermesi dikkat çekti.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla TBMM’deki Tören Salonu’nda kutlamaları kabul etti. Törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, bakanlar, kuvvet komutanları, YÖK Başkanı, Yargıtay Başkanı, Danıştay Başkanı, MHP Grup başkanvekilleri Oktay Vural ve Mehmet Şandır, BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, bazı milletvekilleri ve yabancı misyon şefleri katıldı.
 
-TÖRENDE SOĞUK HAVA-
 
Törene ilk gelen lider Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Başbakan tören başlamadan önce bir süre Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile ayrı ayrı sohbet etti.
 
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı ve Danıştay Başkanı da kendi aralarında bir süre konuştu.
 
-BAŞBAKAN VE KILIÇDAROĞLU TOKALAŞMADI-
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan törende tokalaşmazken, konuşmamaları da dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Haşim Kılıç ile tokalaştı. YÖK Başkanı ile TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam’ın bir süre Tören Salonunda sohbet ettiği görüldü.
 
-GENELKURMAY BAŞKANI BAŞIYLA SELAM VERDİ-
 
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları tören başlamadan 5 dakika önce salonda yerlerini aldı. Genelkurmay Başkanı’nın yerine geçerken Başbakan ve Kılıçdaroğlu’na başıyla selam vermesi dikkat çekti. Kuvvet komutanları da bakanların ellerini sıktı.
 
-TOKALAŞMAYI UNUTAN BÜYÜKELÇİ-
 
TBMM’deki törenler ilginç görüntülere de sahne oldu. Hırvatistan Büyükelçisi tokalaşmayı unutunca Cumhurbaşkanı Gül nazikçe hatırlattı. Bunun üzerine Hırvatistan Büyükelçisi, Gül’ün elini sıktı.
 
Gül’ün diplomatik misyon şeflerinin kutlamaları kabulünde eski bir milletvekilinin de bulunması dikkat çekti. Kutlamalarda bu yıl bakan yardımcıları da yer aldı.
 
-GÜL’ÜN YANITSIZ BIRAKTIĞI SORU-
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kutlamaları kabul ettikten sonra basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı. Cumhuriyet Bayramını kutlayan Gül, Van’daki depremin bütün Türkiye’yi çok üzdüğünü belirterek, "Milletimizin bir ferdinin, bir ilçesinin, bir ilinin acısı hepimizin acısı demektir" dedi. Gül, şöyle dedi:
 
"Bildiğiniz gibi bugün Cumhuriyet Bayramımızı kutluyoruz, büyük bir gururla ama aynı zamanda da acı içerisindeyiz. Çünkü Van ve çevresindeki deprem bütün Türkiye’yi çok üzmüştür, bütün milletimizi çok üzmüştür. Milletimizin bir ferdinin, bir ilçesinin, bir ilinin acısı hepimizin acısı demektir. Dolayısıyla böyle bir üzüntü içerisinde yaşıyoruz ama 88 yıl içerisinde de Cumhuriyetin başarılarıyla da büyük bir gurur duyuyoruz. Bu vesileyle bir kez daha bütün halkımızın bayramını tebrik ediyorum, yurt dışında olan bütün vatandaşlarımın bayramını tebrik ediyorum."
 
Basın mensupları da aynı zamanda bugün doğum günü olan Gül’ün doğum gününü kutladı. Bir basın mensubunun, "29 Ekim törenlerinin iptal edilmesine bazı tepkiler oldu, nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu ise Gül, yanıtsız bıraktı.
 
-TBMM BAŞKANI’NIN ODASINDA MİNİ ZİRVE-
 
Bu arada törenin ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in makamında Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve bazı bakanların da katıldığı bir toplantı gerçekleşti.
 
Başbakan Erdoğan törenin ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in makamına geçti. Gül’de, kutlamaları kabul ettikten sonra TBMM’den ayrılmak üzere dışarı çıktı. Bu arada Cemil Çiçek, Gül’ü, TBMM’deki makamına davet etti. Daveti kabul eden Gül, Çiçek’in makamına yürüyerek gitti. Çok sayıda bakanın da katıldığı buluşma yaklaşık yarım saat sürdü. Edinilen bilgiye göre Çiçek, makamında konuklarına kahvaltı ikramında bulundu. Çiçek’in makamında gerçekleşen buluşmadan ilk çıkan Cumhurbaşkanı Gül oldu. Ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç çıktı. Daha sonra da Başbakan Erdoğan ayrıldı. Buluşmaya Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AB Bakanı Egemen Bağış, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım katıldı.
 
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ulaştırma Bakanı, "Kahvaltı mı yaptınız?" sorusuna, "Biz her gün kahvaltı yapıyoruz. Ne yapalım bugün bir yere sığınamadık. Kahvaltı var, dediler, yaptık" diyerek espriyle yanıt verdi. Bakan Yıldırım, ne konuşulduğu sorusuna ise, "Siz aranızda ne konuşuyorsanız, biz de onu konuştuk" demekle yetindi. Yıldırım, terör, deprem olmak üzere gündemdeki konuların sohbette geçtiğini ifade etti.