29 madalyayla döndük

Bakü'de düzenlenen 1.Avrupa Oyunları dün yaptığı kapanış töreni ile resmen bitti.

29 madalyayla döndük
29 Haziran 2015 Pazartesi 10:20 tarihinde eklendi.
Bu yıl ilk kez düzenlenmesine rağmen Azerbeycan'nın organizasyon yönetimindeki başarısı ile dikkat çekti. Avrupa Oyunlarında toplam 30 farklı branşta düzenlenen yarışmalarda hiçbir aksaklık yaşanmazken Avrupa Olimpiyat Komitesi Başkanı (EOC) Patrick Hickey de "Bakü şehiri oyunlara çok iyi hazırlanmış. Her şey mükemmel ilerliyor" şeklinde konuşmuştu.
Hickey, bir sonraki oyunları Türkiye'nin çok rahatlıkla düzenleyebileceğini belirtirken, TMOK Başkanı Prof. DR. Uğur Erdener Avrupa Oyunları'nın kesinlikle gündemlerinde olmadığını ve tek hedeflerinin İstanbul'a olimpiyatları getirmek olduğunu söyledi.
 
Güvenlik üst seviyede
Bakü'de, oyunlar boyunca alınan sıkı güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Spor tesisleri ve çevresindeki otellerde güvenlik güçleri, 24 saat nöbet tuttu. Sporcular, katılacakları organizasyonun düzenleneceği spor salonlarına polis araçlarının eskortluğu eşliğinde hız sınırını aşmayan otobüslerle gitti. Salon çevresinde ise gönüllüler ve hizmetlilerden oluşan yüzlerce çalışan ise konukseverlikleri ve iş ciddiyetleriyle organizasyonun aksamadan devam etmesi için büyük çaba gösterdi.
 
Türk sporcular büyük destek gördü
Açılış töreninde katılımcı ülkelerin geçit törenininde Azerbaycanlı taraftarların, kendi sporcuları kadar Türk atletler için de ayağa kalkması ve alkışlarıyla sevgi gösterisinde bulunmasıyla başlayan desteği, oyunlar boyunca da devam etti. Adeta ikinci evsahibi ülke konumunda olan Türkiye karşılaşmalarının olduğu salonlara müsabakaları izlemeye gelen Azeriler üzerlerinde Türk futbol takımlarının formaları ile gelip Türk sporculara desteklerini sundular.
 
Türkiye, 6'sı altın, toplam 29 madalya kazandı
Türk sporcular, Azerbaycan'ın ev sahipliği yaptığı 1. Avrupa Oyunları'nda, 6 altın, 4 gümüş ve 19 bronz olmak üzere 29 madalya kazandı. Türkiye Milli Takımı, 30 dalda yapılan yarışmalardaki 10 branştan madalya çıkardı. Türkiye'nin en fazla madalya elde ettiği branşlar, karate, güreş oldu. Takım olarak kazanılan tek altın ise kadın voleybol takımımızdan geldi.
 
En başarılı spor 3'ü altın toplamda 9 madalya kazandığımız karate
Bakü'ye 11 sporcu ile gidilen karatede 9 sporcunun madalya kazanması karateyi oyunlarda ki en başarılı sporumuz yaptı. Ay-yıldızlıların, 3'ü altın 9 madalyayla ayrıldığı karate müsabakalarında, Enes Erkan erkekler kumite +84 kilo, Burak Uygur erkekler kumite 67 kilo, Serap Özçelik de kadınlar kumite 50 kiloda podyumun zirvesine çıktı. Kadınlar kumite kategorisinde yarışan isimlerden Meltem Hocaoğlu +68, Merve Çoban ise 61 kiloda gümüş madalya aldı. Erkekler kumitede mücadele eden Uğur Aktaş 84 ve Erman Eltemur 75 kiloda bronz madalyanın sahibi oldu. Mehmet Yakan erkekler kata, Dilara Bozan da kadınlar katada bronz madalya aldı.
Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan oyunları DHA'ya değerlendirirken; "Burada gelen başarı tesadüf değil. Genç bir takım ile gelmemize rağmen burada alınan başarı bize umut veriyor" şeklinde konuştu.
 
Ata sporu güreşten 2 altın madalya çıktı
Ata sporumuz olan güreşte de 2 altın, 1 gümüş ve 7 bronz madalya kazanan sporcularımız başarılı bir performans gösterdiler. Taha Akgül, erkekler serbest stil 125 kilo, Rıza Kayaalp de grekoromen 130 kiloda altın madalya kazandı. Erkekler serbest stil 74 kiloda yarışan Soner Demirtaş ise, gümüş madalya kazandı.
Metehan Başar grekoromen 85, Cenk İldem grekoromen 98, Sezer Akgül grekoromen 57, Mustafa Kaya erkekler serbest stil 65, Yakup Gör erkekler serbest stil 70, Merve Kenger kadınlar serbest stil 53 ve Elif Jale Yeşilırmak kadınlar serbest stil 58 kiloda bronz madalyayı boynuna taktı.
 
Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın; henüz yönetim olarak yeni olduklarını ve Türk güreşini daha da güçlendirmek ve olimpiyatlara sporcu gönderip madalya sayısını çoğaltmak istediklerini söyledi.
 
Tekvando hayal kırıklığı yarattı
Türkiye, 2012 Londra Olimpiyatları'ndaki 5 madalyasından 2'sini kazandığı tekvandoda beklenen performansı gösteremedi ve hayal kırıklığı yarattı. Erkekler 68 kiloda olimpiyat ve dünya şampiyonu Servet Tazegül, oyunları madalyasız kapattı. 2012 Olimpiyatları'nın bronz madalyalı ismi Nur Tatar ise kadınlar 67 kiloda aldığı bronzla 8 sıklette yarışan Türkiye tekvando takımına, oyunlardaki tek madalyasını getirdi.
 
Türkiye Taekwondo Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Metin Şahin, 1. Avrupa Oyunları'nda madalya kazanamayan Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonu milli sporcu Servet Tazegül'e destek verilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Şahin, yaklaşık 1 ay önce Dünya Şampiyonu olan Servet Tazegül'ün, Avrupa Oyunları'nda madalya kazanamadığı için ağır bir şekilde eleştirilmesine tepki gösterdi. Metin Şahin, Servet Tazegül'ün bireysel olarak Türkiye'nin en elit sporcusu olduğunu ve ülke olarak kötü sonuçlar aldığında da milli sporcuya destek verilmesi gerektiğini kaydetti.
 
Takım sporunda sadece "Filenin Sultanları" ile güldük
Avrupa Oyunları'nda takım sporlarında sadece voleybolda başarı sağladık. Türkiye, 2 madalyanın dağıtıldığı voleybol branşında kadınlar takımıyla altın madalya elde etti. Filenin Sultanları Avrupa Oyunlarında grup aşamasında 3-2 yenildikleri Polonya'yı final de çok rahat bir oyun ile 3-0 yenerek altın madalyayı kazandı. Erkek Voleybol takımımız ise çeyrek finalde Bulgaristan'a 3-1 mağlup olarak elendi.
 
Judo, badminton, boks, artistik jimnastik, atıcılık ve masa tenisinde bronz madalya
Milli sporcular ayrıca judo, badminton, boks, artistik jimnastik, atıcılık ve masa tenisi dallarında da madalya kazandı.
Kadın judocular Ebru Şahin 48 kiloda gümüş ve Belkıs Kaya +78 kiloda bronz madalyanın sahibi oldu.
Badmintoncular Neslihan Yiğit ile Özge Bayrak çift kadınlarda, boks branşında yarışan Muhammed Ünlü erkekler 46-49 kilo ve Elif Coşkun kadınlar 48-51
kiloda, artistik jimnastikçi İbrahim Çolak erkekler halkada, atıcı Abdullah Ömer Alimoğlu erkekler 50 metre tabanca, masa tenisinde mücadele eden Melek Hu da tek kadınlarda bronz madalya aldı.