2bin lira maaşla çoban bulamıyorlar

Yaklaşık 320 bin küçük ve büyükbaş hayvan bulunan Kırşehir'de, 2 bin liraya kadar maaş vermelerine rağmen çoban bulamayan yetiştiriciler, Afganistan, Gürcistan ve Türk Cumhuriyetleri'nden çoban getirmeyi düşünüyor.

2bin lira maaşla çoban bulamıyorlar
22 Aralık 2012 Cumartesi 12:31 tarihinde eklendi, 1.015 kez okundu.

Kırşehir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Müdürü İsmail Bostancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul et piyasasında marka olan Kırşehir'de çoban bulma konusunda büyük sıkıntı yaşadığını söyledi. 

 
İl genelinde, 145 bini küçükbaş, 170 bini de büyükbaş olmak üzere yaklaşık 320 bin hayvan potansiyeli bulunduğunu ifade eden Bostancı, hayvan sayısına göre 2 bin liraya kadar ücret verilmesine rağmen çoban bulamadıklarını dile getirdi. 
 
Yaşanan bu sıkıntı nedeniyle üretici kişiler ve işletmeler arasında çoban transferleri yaşandığını dile getiren Keskin, şöyle devam etti: 
 
''Kaliteli ve iyi çoban bulmakta zorluk çekildiği için, üreticiler hayvana iyi bakan, işini iyi yapan çobanları transfer etmeye bakıyor. Çalıştığı işletmeden 100, 200, 300 lira fazlasını verip çoban transfer edilebiliyor. Bu, aynı futbolcu transferi gibi olmuş. Çobanlar için eğitim kursları açarak, sertifika verip bilinçli çoban yetiştirilirse böyle bir durum ortadan kalkar. Hem bir iş kapısı açılır, hem çobanlık cazip hale gelir. Üreticilerimiz de rahatlar. Çoban sıkıntısı yüzünden işletme açmak isteyenler açamıyor. Çobanlık, sigorta, ücret ve kariyer konusunda cazip hale getirilmesi gerekiyor.'' 
 
İşletme açmayı düşünen ancak çoban bulamadığı için açamayan yaklaşık 50 kişinin bulunduğuna dile getiren Bostancı, şöyle konuştu: 
 
''Çobanlara Kırşehir'de 2 bin liraya kadar maaş verilmektedir. Bunun yanında yetiştiriciler tarafından barınma yeme içme ihtiyaçları karşılanmaktadır. Ancak, çoban bulanamamaktadır. Çoğu işletmeler, yurt dışından çoban getirmeyi düşünüyor. Çünkü başka çare yok. Bu sıkıntı nedeniyle işletmeler kapanıyor. Gürcistan, Afganistan ve Türk Cumhuriyetleri'nden çoban getirilmesi düşünülüyor.'' 
 
-Çobanlara sigorta talebi- 
 
Bostancı, çobanlık mesleğine ilginin arttırılması için sigorta sisteminin mutlaka getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: 
 
''Çobanlık mesleği güvenceli olarak görülmüyor. Bunların sigortası olsa belki cazip hale gelebilir. İşletmelerimizin çoğu maliyeye kayıtlı olmadığı için, yada şirket olmadığı için yanında çalıştırdıkları çobanlara sigorta ödemeleri mümkün değil. Devletimizin, sanayi sektörüne yaptığı gibi hayvancılıkla uğraşan işletmelerimize sigorta desteği sağlarsa bu daha iyi olur. Çobanlık cazip hale gelir.'' 
Karahıdır beldesinde küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan İsa Sezen de Kangal'dan 700 koyun getirdiğini, çoban sorunu yüzünden satmak zorunda kaldığını söyledi.