3 asker ve bir polise adli kontrol

Muş'un Korkut ilçesine bağlı Altınova beldesinde terör örgütüne yardım ve yataklık ettikleri iddiasıyla 1993'te evleri ateşe verilen ve aynı aileden 9 kişinin yanarak ölmesine neden olan olayla ilgili, yakınlarının başvurusu üzerine açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü.

04 Eylül 2013 Çarşamba 21:28 tarihinde eklendi.

Ağır Ceza Mahkemesi'nde sabah ve öğlen olmak üzere iki oturum halinde yapılan duruşmaya olayda 7 çocuğu ve eşiyle birlikte öldürüldüğü iddia edilen Mehmet Nasır Öğüt'ün hayatta kalan tek kızı Aysel Öğüt, ağabeyi Mehmet Eşref Öğüt ve yakınları katıldı.

Sanıkların katılmadığı duruşmada aileyi, Muş ve Bitlis Baroları'ndan 10 avukat savunurken, İnsan Hakları Derneği üyeleri salonda hazır bulundu. Duruşmada söz alan Mehmet Nasır Öğüt'ün kızı Aysel Öğüt, olay günü yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı. Öğüt, suçluların biran önce yargılanmasını talep edip, adalete güveninin tam olduğunu söyledi.

AVUKATLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Mağdur avukatları yaptıkları savunmada, talep üzerine Muş Valisi Vedat Büyükersoy imzası ile Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen davanın güvenlik gerekçesiyle başka bir ile nakli yazısının davanın seyrini olumsuz yönde etkileyeceğini ifade etti.

Avukatlar, yargıya güvenlerinin tam olduğunu ve adil bir yargılama süreci için davanın Muş'ta görülmesinin daha uygun olacağını belirterek, şu savunmayı yaptı: "Burada herhangi bir güvenlik zaafiyeti söz konusu değildir. Silivri ve Balyoz davalarında herhangi bir güvenlik problemi yaşanmadığı gibi, burada da herhangi bir problem ortaya çıkmayacaktır."

Mağdur avukatların yaptıkları savunmanın ardından Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasını verdi. Mahkeme Başkanı Ahmet Hamdi Bayar, sanıklar hakkında adli kontrol ve yurtdışı yasağı getirip duruşmayı 20 Kasım 2013'e erteledi.

Mehmet Eşref Öğüt, mahkeme çıkışı yaptığı açıklamada, yıllardır aldıkları tehditler nedeniyle haklarını arayamadıklarını söyledi. Öğüt, "O nedenle davamız bugüne kadar kaldı. Ancak bu hükümet ile birlikte çok şükür insanların hakkı ortaya çıktı. Allah Tayyip Erdoğan ve milletimize yardım etsin. Kardeşimin kızı bundan cesaret alıp babasının davasını açtırdı" dedi.

Altınova'da 9 kişinin yakılması olayını gerçekleştirdikleri iddiasıyla dönemin Hasköy Jandarma Karakol Komutanı Yüzbaşı B.K., üsteğmen H.A., Gökyazı Jandarma Karakol Komutanı Başçavuş T.N. ve İl Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürü Vekili Ş.U.'nun, 'Kasten ev yakmak suretiyle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan TCK'nın 82/1-c ve 38/1 maddeleri gereğince her sanık için ayrı ayrı 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istenmişti.


CİHAN