3 dine de mabet oldu

Bursa'nın Karacabey İlçesi'nde bulunan ve kentin en önemli tarihi eserleri arasında yer alan yaklaşık 2 bin 200 yıllık Kümbetli Cami, 3 semavi dine mabetlik yapma özelliğiyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

3 dine de mabet oldu
26 Nisan 2013 Cuma 10:33 tarihinde eklendi.

 

2 bin 200 yıl önce havra olarak inşa edilen yapı, daha sonra kilise olarak kullanıldı. Bu tarihi eser, yaklaşık bin yıldır da cami olarak hizmet veriyor.
 
Karacabey İlçesi Hamidiye Mahallesi'nde bulunan Kümbetli Cami, üç semavi din olan Musevilik, Hrıstiyanlık ve Müslümanlığın kesiştiği ibadethane olarak dikkat çekiyor. Bursa'da bu özellikli tek ibadethane olan Kümbetli Cami'nin geçmişi 2 bin 200 yıl öncesine dayanıyor. Karacabey İlçe Müftüsü Hikmet Yazıcı, "Bu tarihi yapı ilk olarak havra olarak ibadete açılmış, sonra kiliseye dönüştürülmüş ve son bin yıldır da camii olarak Müslümanlara hizmet ediyor. Üç ilahi dinin buluştuğu bu camimiz, elimizdeki kaynaklara göre Bursa'da tek olma özelliğini taşıyor" dedi.
 
YAHUDİLİK VE HIRİSTİYANLIĞIN İZLERİ 
 
Kümbetli Camii'nin 19 yıldır imam hatipliğini yapan Hayrettin Barbaros ise caminin içerisinde 2 bin 200 yıl öncesinde yapılan mermer sütunlarda, Yahudilikte yaratılışı simgeleyen ağaç figürünün bulunduğunu söyledi. Sütunun diğer bölümünde ise kiliseye dönüştürüldüğü dönemi simgeleyen haç sembolünün olduğunu kaydeden Barbaros, "Bu tarihi eser, daha sonra camiye dönüştürülmüş. Yaklaşık bin yıldır Müslümanların ibadethanesi olarak kullanılıyor" diye konuştu.
 
YAHUDİ GASİLHANESİ DEPO OLMUŞ
 
Caminin 1999 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarıma alındığını ve onarımın 2005 yılına kadar devam ettiğini anlatan İmam Barbaros şunları söyledi:
 
"Edindiğimiz bilgilere göre havraların arka kısmına, gasilhanenin yapıldığını biliyoruz ve bu camimizde de mevcut. Ancak cenazeleri yıkamak için su kaynatılan bu bölüm, onarım sırasında kapatıldı ve yerine malzemelerin konulması için dolap yapıldı. Yaklaşık 100 kişinin ibadet edebildiği ve üç semavi dinin ortak noktası olan Kümbetli Cami, bu özelliğinden dolayı yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor."

DHA