3 milyon Müslüman Arafat'ta

Hacı olma heyecanıyla Arafat'a çıkan yaklaşık 3 milyon Müslüman, el açıp birlikte dua etti.

3 milyon Müslüman Arafatta
25 Ekim 2012 Perşembe 15:49 tarihinde eklendi, 1.842 kez okundu.

 

Öğle namazını çoğunluğun Nemire Mescidi'nde kıldığı Arafat'ta, büyük bir hareketlilik öğle namazının ardından başladı. Müzdelife'ye doğru hareket eden hacı adayları, ''buyur Allahım buyur'' anlamına gelen ''Lebbeyk Allahümme lebbeyk'' sedalarıyla hacı olmanın heyecanını yaşıyor. 
     
İçişleri Bakanı Prens Ahmed Bin Abdulaziz, bu yıl 189 milletten oluşan 1 milyon 752 bin 932 kişinin kutsal topraklara geldiğini belirterek, yurt dışından gelenlerin 951 bin 806'sının erkek 801 bin 126 kişinin ise bayanlardan oluştuğunu kaydetti. 
     
Abdulaziz, Mekke Valisi Prens Khaled Al Faisal ve birçok üst düzey görevli, tüm dikkatlerini hac bölgesine çevirirken, güvenlik olağanüstü şekilde havadan helikopterler, karadan özel eğitilmiş güvenlik birimleri tarafından sağlanıyor. 
     
Geçen yıla göre daha düzenli ve sistemli olduğu gözlenen organizasyonlarda özellikle trafik nedeniyle on binlerce otobüsün Arafat sınırları dışında tutulması ile hacılar daha rahat hareket edebildi. 
     
Pazartesi yoğun yağışın Mekke'ye gelmesi ve ardından Araee günü de Arafat'ta yağış beklendiğinin meteoroloji tarafından bildirilmesi üzerine Sivil Savunma ekipleri özellikle tünellerde ve diğer bölgelerde 100 kurtarma timini hazır ve alarmda bekletiyor. 
     
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü General Mansur Al Türki, 800 motosikletli polis ekipleri tarafından trafik akışının kolaylaştırıldığını dile getirirken, özellikle yolların, tünellerin kapatılmaması için yoğun çaba harcandığını söyledi. 
     
Kabe'nin örtüsü değiştirildi- 
     
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, hacı adayların sağlığı için Arafat'ta 4 hastane ve 46 sağlık merkezi ile desteklendiğini, belirlenen kritik noktalarda tam teçhizatlı yüzlerce ambulansın bekletildiğini bildirdi. 
     
Arafat sonrası Müzdelife ve Mina'ya geçecek hacı adayları için bu bölgelerde tüm tedbirlerin alındığını duyuruldu. Bu arada Büyük Müftü Şeyh Abdulaziz Al Şeyh de hacı adaylarına yaptığı konuşmalarda barış ve güvenlik içerisinde sakin olarak hac görevlerini yerine getirmelerini istedi. 
     
Hacı adayları Arafat'ta hacı olma heyecanı yaşarken, Kabe de yeni örtüsüne (kisva) büründü. 30 işçi, törenle Kabe'ye yeni örtüsünü giydirdi. 
     
Su İşleri İdaresi de günlük olarak 600 bin metreküp suyun çeşitli bölgelere takviye edildiğini açıkladı.