30 milyar dolarlık pişmanlık

Ron Wayne, Steve Jobs ve Steve Wozniak ile birlikte 1976’da Apple’ı kurdu. Ancak şirketin geleceği yok diye şu anki değeri 30 milyar dolar olan hissesini 2 bin 300 dolara sattı.

30 milyar dolarlık pişmanlık
14 Aralık 2011 Çarşamba 09:06 tarihinde eklendi, 4.079 kez okundu.

 

Yıl 1976. Amerikalı Ron Wayne dünyanın ilk bilgisayar oyunu olan Atari’de mekanik mühendisi olarak çalışıyor. Bu sırada, elektrik mühendisi olan Steve Wozniak ve pazarlamacı Steve Wayne’nin kapısını çalarak ortaklaşa bir şirket kurmak istiyor.

Atari’ye büyük katkıları olan Wayne, teklifi kabul ediyor. Şirketin elma şeklindeki logosunu da kendisi çizerek yüzde 10 ortak oluyor. Anlaşma yapıldıktan 11 gün sonra Wayne “Bu işin geleceği yok” diyerek Apple ile yollarını ayırıyor. Wayne yüzde 10 hissesi için 2 bin 300 dolar para alıyor ve Atari’deki işine dönüyor.
 
Jobs’tan övgü almıştı 
 
 
Ancak 35 yılda Wayne’nin yüzde 10 hissesinin değeri tam 30 milyar dolara çıktı. New York’ta yaşayan ve beş parasız olan Wayne, Apple’ın kuruluş anlaşmasını açık artırmada satılığa çıkardı. Jobs ve Wozniak’ın da imzalarının bulunduğu şirket sözleşmesinin 100 ila 150 bin dolara alıcı bulması bekleniyor. Birkaç ay önce dünyanın sayılı zenginlerinden birisi olarak hayata veda eden Jobs, Wayne için, “Şirketin kurulmasında itici güç oldu. Çok mükemmel bir insandı ve Wozniak’ı da o ikna etti” demişti.

Vatan Gazetesi