"30 yıldır üretilen yeni antibiyotik yok"

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ndeki (OMÜ) 'Veteriner İlaç Kalıntıları Sempozyumu'nda konuşan Rektör Danışmanı Prof.Dr.Abdurrahman Aksoy, "Veteriner ilaç kalıntıları söz konusu olduğu zaman çok büyük bir problemle karşılaşıyoruz. Antibiyotik terörden daha büyük bir problemdir. Son 30 yıldır üretilen yeni antibiyotik yok, hepsi eski" dedi.

30 yıldır üretilen yeni antibiyotik yok
10 Nisan 2013 Çarşamba 19:55 tarihinde eklendi.

 

OMÜ Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği öncülüğünde, Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) işbirliğiyle hazırlanan, 'Veteriner İlaç Kalıntıları Sempozyumu', Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ender Yarsan, İspanya Madrid Compultense Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arturo Anadon ve Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkanı ve OMÜ Rektor Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu'nun konuşmacı olarak davet edildiği, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy'un yönetimindeki Sempozyuma, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Ölmez, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
 
Açılış konuşmasını yapan Rektör Danışmanı Prof.Dr. Abdurrahman Aksoy, "Sempozyumun duyurusunu çok yapmamış olmamıza rağmen Türkiye'nin farklı üniversitelerinden sempozyumumuza katılan değerli meslektaşlarıma ve Sempozyumun düzenlenmesi için gerekli desteği veren üniversitemize teşekkür ediyorum. Veteriner ilaç kalıntıları söz konusu olduğu zaman çok büyük bir problemle karşılaşıyoruz.

Antibiyotik terörden daha büyük bir problemdir. Son 30 yıldır üretilen yeni antibiyotik yok, hepsi eski. Veteriner ilaç kalıntıları konusunda konuşmacı seçerken çok zorlandık, çünkü bu konuda en yetkin kişileri çağırmak istedik. Değerli konuşmacılarımız da davetimizi kırmayıp katıldılar. Faydalı bir sempozyum olmasını diliyorum" diye konuştu.
 
Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ender Yarsan ise, 'Veteriner İlaç Kalıntıları ve Türkiye Mevzuatı' başlıklı konuşmasında, "Üzerinde çok fazla suiistimal olan, çok konuşulan ve gerçekten önemli bir konu. Veteriner kalıntıları ve genel bilimsel yaklaşımlar ve Türkiye mevzuatı nedir bunlardan konuşacağız. Konu ilaçtan kaynaklanan problemlerle alakalıdır. 2013 yılı şubat ayı verilerine göre 2161 müstahzar vardır ve bunların belli oranları vardır. Veteriner ilaçlarının kullanım amaçları, hastalıkların sağaltımı ve önlenmesi, davranışların değiştirilmesi, gelişmenin hızlandırılması, verimin artırılması ve gıda kalitesinin iyileştirilmesidir" diyerek şöyle devam etti:
 
"Bu ilaçların yararlı etkileri olduğu gibi zararlı etkileri de görülmektedir. Bu ilaçlar gıdalarda kalıntı şeklinde birikirler ve insan sağlığını olumsuz etkilerler. Hayvansal gıdalardaki ilaç kalıntıları kaçınılmaz şekilde olacaktır, aksini söyleyemeyiz. Bu ilaç kalıntılarının üç farklı boyutu vardır. Tüketici sağlığını etkiler, ülke ekonomisini ilgilendirir ve uluslararası boyutu olan bir husustur. İlacın tabi ki kalıntıları bulunacaktır, önemli olan bunun sıklığının ve miktarının belirlenmesidir. İlaç kalıntıları tüketici sağlığı için potansiyel bir risk teşkil eder."
 
Prof.Dr. Arturo Anadon ise, 'Avrupa Ülkelerinde Veteriner İlaç Kalıntıları ve Avrupa Mevzuatı' başlıklı konuşmasında, hayvanlarda kullanılan ilaçların değerlendirilmesi aşaması, ilaç kalıntılarının değerlendirilmesinde uygulanan Avrupa ülkelerinde uygulanan mevzuat hakkında detaylı bilgiler verdi. Konuşmasında özellikle ilaç kullanımda uygulanması gereken kurallara dikkat çekti ve yaptıkları araştırmalardan örnekler verdi.
 
Konuşmaların ardından soru cevap şeklinde devam eden sempozyum, konuşmacılara plaket takdim edilmesi ve katılımcılara sertifikalarının verilmesiyle sona erdi.

DHA