31. İstanbul Film Festivali 31 Mart-15 Nisan'da

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfının (İKSV), Akbank sponsorluğunda düzenlediği ''31. İstanbul Film Festivali'', 31 Mart-15 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

31. İstanbul Film Festivali 31 Mart-15 Nisanda
07 Mart 2012 Çarşamba 22:38 tarihinde eklendi, 2.169 kez okundu.

Festivale ilişkin İKSV Salon'da düzenlenen basın toplantısında, bu yılki festivalin programı ve etkinlikleri tanıtıldı. 
    
Toplantıda konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, bu yılın aynı zamanda İKSV'nin 40. yılı olduğunu hatırlatarak, ''Festival, özenle hazırlanan programı, sinema dersleri sunumları, Köprüde Buluşmalar Platformu kapsamındaki atölyeleri ve yarışmalarında sunduğu ödülleriyle Türkiye'de film endüstrisi, sinema sanatı ve festival kültürünün gelişimi konusunda üstlendiği sorumlulukları yerine getirmek için çalışmaya devam edecek'' dedi. 
    
Eczacıbaşı, bu yıla sevindirici bir haberle başladıklarını, İstanbul kültür-sanat hayatının en önemli mekanlarından Atatürk Kültür Merkezi'nin yenilenmesi için bir özel sektör-kamu işbirliğinin adımlarının atıldığını öğrendiklerini belirterek, şöyle devam etti: 
    
''Kültüre destek vermeyi kendine görev edinmiş özel sektör temsilcilerinin, kamuyla el ele vererek kültür mekanlarını sahiplenmesi kentimizin ve ülkemizin gelişimi için büyük önem taşıyor. Emek Sineması olmaksızın gerçekleştireceğimiz bir diğer İstanbul Film Festivalinde bu konuda da benzer bir sürecin gerçekleşmesi dileğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Emek Sineması'yla birlikte 3 farklı salonu içinde barındıran Cercle d'Orient binasını da kapsayan bölgenin kamu ve özel sektörün sorumluluklarını birlikte üstleneceği benzer bir projeyle bir kültür adasına dönüşeceğini ümit ediyoruz.'' 
    
Bülent Eczacıbaşı, festivale katkıları dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, Büyükşehir ve Beyoğlu belediyelerine, ayrıca başta festival sponsoru Akbank olmak üzere destek olan kuruluşlara teşekkür etti. 
     
-Festivalde neler var?- 
     
Toplantıda festival programı, İstanbul Film Festivali Direktör Yardımcısı Kerem Ayan tarafından açıklandı. 
    
Festival bu yıl 20'nin üzerinde bölümde 200'ü aşkın filmden oluşan bir programın yanı sıra ünlü konuklar ve usta sinemacıların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları, sinema dersleri, ustalık sınıfları ve konserlerle dolu olacak. 
    
Festivalde, 2011 ve 2012'nin yeni yapımlarından sinemanın unutulmaz klasiklerine ve usta yönetmenlerin başyapıtlarına, Sundance ve Berlin film festivallerinde prömiyerlerini yapan filmlere kadar çok çeşitli filmler sunulacak. 
    
Jüri başkanlığını ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın yapacağı Uluslararası Altın Lale ve jüri başkanlığını yazar Murathan Mungan'ın yapacağı Ulusal Altın Lale ile FACE İnsan Hakları Yarışmalarında, belgesellerden çocuk filmlerine uzanan geniş bir yelpazede filmler izleyiciyle buluşacak. 
    
Öte yandan, İKSV'nin 40, yılı nedeniyle düzenlenen ''Sinema ve Müzik'' , Arap ülkelerindeki toplumsal hareketlere yönelik ''Devrimin Filmini Çekmek'', son yıllarda başarılı filmlere imza atılan Yunan sinemasından örneklerin yer aldığı ''Yunanistan'da Neler Oluyor-'', dövüş sanatını içeren filmlerden örneklerin yer aldığı ''Bir Çin Sinema Geleneği: Wuxia'', aile ilişkilerinin ele alındığı ''Aile İçinde'' gibi bölümler de bu yılki festivalde yer alacak. 
    
Festival biletleri 17 Mart'tan itibaren Atlas, Beyoğlu, Nişantaşı City's ve Kadıköy Rex sinemaları ile Biletix'ten satın alınabilecek. 
    
Festivalin 30 Mart'ta Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak açılış töreninde ''Sinema Onur Ödülleri''ni, yönetmen Ali Özgentürk, oyuncular Ayşen Gruda ve Halit Akçatepe alacak.