330 metreden Kelebekler Vadisi'ne !

MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'ndeki dünyaca ünlü Kelebekler Vadisi'nde 'Kelebekler Base Jump (Serbest Atlayış) Dünya Kupası' yapılacak.

330 metreden Kelebekler Vadisine !
10 Şubat 2016 Çarşamba 14:00 tarihinde eklendi.
MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'ndeki dünyaca ünlü Kelebekler Vadisi'nde 'Kelebekler Base Jump (Serbest Atlayış) Dünya Kupası' yapılacak.
 
Turnuva için kurulan platforma çıkan base jumper (serbest atlayışçı) Cengiz Koçak, 330 metre yükseklikten Kelebekler Vadisi'ne atladı.
 
Yamaç paraşüt pilotları Erdal Akkuş, Ali Es ve serbest atlayışçı Cengiz Koçak, Fethiye'nin Faralya Mahallesi'ndeki dünyaca ünlü Kelebekler Vadisi'nde, tüm dünyadan sporcuların katılacağı base jump turnuvası yapmak için geçen yıl nisan ayında harekete geçti. Fethiye Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Fethiye Kaymakamlığı'nın destek verdiği turnuvanın 26- 30 Nisan tarihleri arasında yapılması kararlaştırıldı. Dünyanın en iyi 50 serbest atlayışçısının davet edileceği turnuva hazırlıkları kapsamında gerekli izinleri alan pilotlar, Kelebekler Vadisi'nde yaptıkları incelemelerden sonra atlayış noktası kurulacak yeri seçti. 5 metre uzunluğundaki atlama platformu, vadinin kuzey batı yamacındaki kayalıkların üzerine kuruldu. Base jump geleneği olarak, hazırlanan platforma Fethiye'ye adını veren Türkiye'nin ilk hava şehidi 'Fethibey'in adı verildi. Kelebekler Vadisi Plajı'ndan 330, kayalık bölgeden 190 metre yüksekte ve uçuruma 2 metre çıkıntısı bulunan Fethibey Atlayış Noktası, 11 kişilik ekip tarafından 2 günde kuruldu. Çelik halatlarla güçlendirilen atlayış noktasının çevresinde de düzenleme yapıldı.
 
İLK ATLAYIŞI CENGİZ KOÇAK YAPTI
 
Fethibey Atlayış Noktası'ndan ilk atlayışı, İstanbul'daki Haydarpaşa Camii'nin minaresi ile Ankara'daki Cumhuriyet Kulesi'nden yaptığı atlayışla tanınan serbest atlayışçı Cengiz Koçak yaptı. Paraşütünü sırtına bağlayıp platforma çıkan Koçak, kendini 330 metre yükseklikten aşağı bıraktı. Muhteşem vadi manzarası eşliğinde 3 saniye serbest düşerek yaklaşık 200 kilometre hıza ulaşan Koçak, daha sonra paraşütünü açtı. Kelebekler Vadisi'ne başarılı iniş yapan Koçak'ın atlayışı kask kamerası ile birlikte farklı açılardan da görüntülendi.
 
DÜNYANIN EN İYİ SPORCULARI FETHİYE'DE OLACAK
 
26 Nisan'da başlayıp 4 gün sürecek Kelebekler Base Jump Dünya Kupası'na dünyanın farklı noktalarından serbest atlayışçıların katılacağı kaydedildi. Turnuvaya katılan sporcuların atlayıştan sonra paraşütü açış süresi, paraşütü hangi yöne doğru açtığı ve plaja kurulacak noktaya ne kadar yakın iniş yaptığı dikkate alınarak puanlama yapılacak. En az hata puanı alan sporcu Kelebekler Base Jump Dünya Kupası'nın ilk şampiyonu olacak. 
 
'BASE JUMP DÜNYANIN EN POPÜLER SPORLARI ARASINDA'
 
Turnuva organizatörlerinden Ali Es, base jump sporunun dünyanın en popüler doğa sporlarından biri olduğunu söyledi. Base jump videolarının internette de yoğun ilgi gördüğünü belirten Es, Kelebekler Vadisi'ne benzerliği ile dikkati çeken Yunanistan'ın Zakyntos Adası'ndaki Navagio Plajı'nın bu spor sayesinde tüm dünyada tanınır hale geldiğini kaydetti. Es, turnuvayı her yıl geleneksel hale getirmeyi planladıklarını söyledi.
 
'HERKESİ DAVET EDİYORUZ'
 
Uzun yıllar 'Kelebekler Vadisi'nde serbest atlayış yapılabilir' fikrinin paraşütçüler arasında dile getirildiğini anlatan Erdal Akkuş da bu fikri hayata geçirmek için 2 yıldır sürdürdükleri girişimlerden sonuç aldıklarını anlattı. Gerekli başvuruların yapılıp izinlerin alındığını vurgulayan Akkuş, atlayış platformunun kurulduğunu söyledi. Erdal Akkuş, "Fethiye'de daha önce base jump atlayışları yamaç paraşütünden ve başka hava araçlarından yapıldı. Şu ana kadar gerçek bir base jump atlayışı yapılmadı. Base jump bina, anten, uçurum ve köprü kelimelerinin İngilizce karşılıklarının baş harflerinden oluşuyor. Gerçek atlayışlar bu noktalardan yapılıyor. Heyecanı yüksek bir spor. Herkesi buraya davet ediyoruz" dedi.
 
'TÜM DÜNYADA SES GETİRECEK'
 
Serbest atlayışçı Cengiz Koçak ise atlayış noktasının vadinin en uygun bölümüne yerleştirildiğini söyledi. Atlayış noktasından 5 saniye serbest düşüş hakkı olduğunu anlatan Koçak, turnuvanın dünyada en çok ses getiren şampiyonalardan biri olacağını kaydetti. Yüksekliğin ideal, ulaşımın kolay, atmosfer ve manzaranın ise mükemmel olduğunu aktaran Koçak, "Buraya gelip atlayan insanlar burayı asla unutamayacak. Hepsinin tekrar geleceğine eminim. Dünyadan referanslı, tanıdığımız, bildiğimiz 50 sporcu davet etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
 
'SPONSORA İHTİYAÇ VAR'
 
Turnuvanın tanınırlığını artırmak ve tüm dünyada ilgi çeker konuma ulaştırmak için sponsorlara ihtiyaç duyduklarını belirten Koçak, "Erzincan'ın Kemaliye İlçesi'ndeki Karanlık Kanyon'da benzer bir organizasyon yapılıyor. Ancak orada olduğu gibi burada da sponsor problemimiz var. Sponsor bulmak için çabalarımız henüz sonuç vermedi. Önümüzde 3 ay var. Sponsorluk görüşmelerine açığız. Gelecek destekler turnuvayı dünya çapında tanınır hale getirebilir" dedi.